Ongeveer tweehonderd mensen kwamen op de lancering van 1 Tim Magno af - foto: Anneke Polak

Ongeveer tweehonderd mensen kwamen op de lancering van 1 Tim Magno af – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Bij de officiële lancering van ‘1 Tim Magno’ is duidelijk geworden wat het speerpunt van de politieke beweging is: onafhankelijkheid voor Curaçao. “We willen gewoon vrij zijn. Onafhankelijkheid, maar ook dekolonisatie.”

 
Aan het woord is Aubert Wiels, broer van de vermoorde politicus Helmin Wiels. Hij is de laatste van een tiental sprekers die de ongeveer tweehonderd toehoorders toespreekt. Tim Magno heeft ook een afdeling op Bonaire en op Aruba, zo maakt Wiels bekend. “Het is tijd geworden dat wij aan onze mama zeggen dat het okee is en dat we op onze eigen benen gaan staan.”

Verslaggever Anneke Polak was bij de officiële lancering van Tim Magno

Kenepa-boom
De aanhangers op de voorste rij klappen hard voor Aubert. Zij lijken hun nieuwe leider gevonden te hebben. Meerdere sprekers geven aan voorheen op de lijst van Pueblo Soberano te hebben gestaan. Onder meer oud-voorzitter van het bestuur Donny Balentina, maar ook nummer twaalf op de lijst Shirley Cuffy. “Laat ze maar kritiek hebben, dat we hier met weinig zijn. Helmin is ook met vijftien mensen onder de Kenepa-boom begonnen.”

Foto: Anneke Polak

Foto: Anneke Polak

 
Achterin staan enkele toehoorders. “Ik was nieuwsgierig”, zegt een man die zich voorstelt als ‘Pancho’. Ook Adriaan Moen is uit nieuwsgierigheid naar Hofi Biesheuvel gekomen. Bij de t-shirtverkoop zit Betty Delafonte. “Ik ben hier omdat Tim Magno de strijd van Helmin gaat voeren. Pueblo Soberano doet dat niet meer.”

 
Premier
Oud-ministers Rubinia Bitorina en Carlos Trinidad steunen eveneens de beweging. Volgens oud-bestuursleden Balentina en Aubert Wiels zou Trinidad de beoogde premier zijn geweest, en is de naam Asjes nooit gevallen.

 
Door Anneke Polak