De VVD en SP willen opheldering over de situatie bij verzekeringsmaatschappij Ennia die ‘leeggetrokken’ zou zijn, onder toeziend oog van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De partijen willen onder andere weten wat de rol van Nederland hierbij is. 

De grootste verzekeraar van de Antillen zou financieel zijn ‘leeggetrokken’ door zijn eigenaar, schrijft het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. Dat zou onder toeziend oog zijn gebeurd van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Mogelijk zouden tienduizenden polishouders nu met een onvoldoende gedekt pensioen zitten.

Van Raak (SP) & Bosman (VVD) in gesprek met John Samson

De VVD heeft naar aanleiding van de commotie Kamervragen voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Kamerlid André Bosman vreest dat Nederland straks financieel moet bijspringen. De Nederlandsche Bank (DNB) zou extra bevoegdheden van de Nederlandse minister van Financiën hebben gevraagd en gekregen om op te treden op Curaçao.

De andere coalitiepartij PvdA wilde niet reageren. Oppositiepartij SP heeft ook Kamervragen. Kamerlid Ronald van Raak stelt dat de CBCS niet zou functioneren en wil daarom dat Nederland nu gaat ingrijpen. “Wij zijn, in het kader van het Koninkrijk, nog steeds verantwoordelijk voor goed bestuur op Curaçao en Sint Maarten.”

Ennia ontkent
Ennia doet afstand van alle aantijgingen: het zou allemaal ‘uit de context zijn gehaald’ en het bedrijf zegt een goede financiële positie te hebben. Alle polishouders zijn en blijven meer dan voldoende gewaarborgd, stelt de verzekeraar.

De publicatie van het FD is gebaseerd op een geheim rapport van de Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt volgens de krant bij de Nederlandse centrale bank getwijfeld over de integriteit bij de top van de CBCS.

Eerder blijkt uit een rapport van PwC Nederland dat de top van de CBCS de transparantie niet nauw zou nemen. De centrale bank is het overigens niet eens met de conclusies uit het rapport. Na het PwC-rapport zijn nog twee andere onderzoeken gestart naar integriteit en onregelmatigheden binnen de CBCS, meldt het FD.

Minister Dijsselbloem gaat zich bij DNB informeren over wat er aan de hand is en of de situatie onder controle is, zei hij na afloop van de ministerraad.