Ennia betreurt de berichtgeving in het FD en neemt in een verklaring op haar website afstand van de aantijgingen

HILVERSUM – Politiek Den Haag wil opheldering over de situatie bij Ennia, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en die van Nederland. 

De grootste verzekeraar van de Antillen zou financieel zijn ‘leeggetrokken’ door zijn eigenaar, schrijft het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. Dat zou onder toeziend oog zijn gebeurd van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Mogelijk zouden tienduizenden polishouders nu met onvoldoende gedekte verzekering zitten.

Ronald van Raak (SP) en Andre Bosman (VVD) over de commotie rond Ennia en de Centrale Bank

In Den Haag rijst de vraag wat de rol of betrokkenheid van de Nederlandse Centrale Bank is. De Nederlandsche Bank (DNB) zou extra bevoegdheden van de Nederlandse minister van Financiën hebben gevraagd en gekregen om op te treden op Curaçao.

De VVD heeft naar aanleiding van de commotie Kamervragen voor minister Jeroen Dijsselbloem. Coalitiepartij PvdA wil echter geen reactie geven. De SP stelt dat de CBCS niet functioneert en wil dat Nederland nu gaat ingrijpen. “Wij zijn, in het kader van het Koninkrijk, nog steeds verantwoordelijk voor goed bestuur op Curaçao en Sint Maarten”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. Minister Dijsselbloem gaat zich bij DNB informeren over wat er aan de hand is en of de situatie ook onder controle is, zei hij na afloop van de ministerraad.

Ennia ontkent
De publicatie van het FD is gebaseerd op een geheim rapport van de Nederlandsche Bank (DNB). Er wordt volgens de krant bij de Nederlandse Centrale Bank getwijfeld over de integriteit bij de top van de CBCS. 
Eerder blijkt uit een rapport van PwC Nederland dat de top van de CBCS de transparantie niet nauw zou nemen. De Centrale Bank is het overigens niet eens met de conclusies uit het rapport. Na het PwC-rapport zijn nog twee andere onderzoeken gestart naar integriteit en onregelmatigheden binnen de CBCS, meldt het FD.

Ennia doet afstand van alle aantijgingen: het zou allemaal ‘uit de context zijn gehaald’ en het bedrijf zegt een goede financiële positie te hebben. Alle polishouders zijn en blijven meer dan voldoende gewaarborgd, stelt de verzekeraar.

Door John Samson