IFFC Initiatiefnemer Ruud Hamers | Foto: Dick Drayer

IFFC Initiatiefnemer Ruud Hamers | Foto’s: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Curaçao heeft een Institute for Financial Crime, IFFC. Een netwerkplatform dat organisaties en professionals in de strijd tegen financiële economische criminaliteit wil samenbrengen.

Volgens initiatiefnemer Ruud Hamers is er veel kennis bij officiële opsporingsinstanties en bij private ondernemingen. Delen van die informatie helpen in de strijd tegen de zogenaamde ‘witteboordencriminaliteit’. Criminologe Nelly Schotborgh sluit zich daarbij aan.  “Er is vaak sprake van samenspanning van private en publieke organisaties in de strijd tegen fraude en integriteitskwesties. Die hebben er baat bij met elkaar in gesprek te komen.”

Ruud Hamers en Nelly Schotborgh in gesprek met Dick Drayer

Het IFFC is begonnen in Nederland. Daar heeft het inmiddels een groot aantal deelnemers achter zich gekregen: accountants, advocaten, banken, verzekeraars, forensische dienstverleners, politie, justitie, criminologen en toezichthouders.

Privaat en Publiek
De bedoeling is om dat ook in Curaçao van de grond te krijgen. Ruud Hamers runt zelf een Forensisch bedrijf en is een private speler op de markt. “Verzekeringsmaatschappij Ennia en Dutch Deloitte Caribbean zijn al aangeschoven. Met Politie, Openbaar Ministerie en andere publieke en private organisaties zijn we in gesprek.”

IFFC biedt deelnemers toegang tot een uniek netwerk, de nieuwste methoden en instrumenten en opleidingen en trainingen. Het delen van informatie zit niet direct in de genen van partijen die fraude bestrijden, volgens Hamers: “En dat is begrijpelijk. Maar het delen van opsporingstechnieken en -methodieken is bij uitstek geschikt en kan via training doorgegeven worden. Daar hebben organisaties wel oren naar.”

Criminologe Nelly Schotborgh

Criminologe Nelly Schotborgh

Dynamiek
Nelly Schotborgh doet onderzoek naar corruptie, fraude en integriteitskwesties. Curaçao lijkt daarin, volgens Schotborgh, in vele opzichten op de rest van de wereld., maar heeft wel een eigen dynamiek. “De kleinschaligheid bijvoorbeeld. Als er op politiek niveau gefraudeerd wordt of corruptie plaatsvindt, dan heeft dat een zeer negatieve uitstraling op het hele land. Dat heeft gevolgen voor onze economie en voor investeerders.”

Schotborgh herkent ook de wurggreep waarin veel mensen zitten die onregelmatigheden zien. “We zijn niet gewend elkaar daarop aan te spreken. Je wordt er op afgerekend en als verrader bestempeld. Curaçaoënaars gaan misschien niet de straat op om te demonstreren tegen corruptie, maar je merkt wel dat mensen het steeds meer zat worden. Er vindt een omslag plaats op dit moment.”

Door Dick Draayer