Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá Wallé Foundation

Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá Wallé Foundation

WILLEMSTAD – Stichting Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt deze maand naar Curaçao en gaat de dialoog aan met nieuwe en ex-studenten over hun studieschuld.

 
“Het is eindelijk gelukt een afspraak te maken met DUO”, vertelt Marilyn Alcala-Wallé van de gelijknamige stichting. Volgens haar is het een groot probleem dat Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en DUO geen rekening houden met elkaar.

 
Dubbel betalen
“Hier komt als het goed is verandering in. Een voorbeeld hiervan is dat studenten eerst hun schuld aan SSC betalen en daarna pas hun schuld aan DUO”, zegt Alcala-Wallé. “Sommige studenten moesten 300 euro betalen aan SSC en nog eens 300 aan DUO”, gaat Alcala-Wallé verder. “Dit komt neer op ongeveer 1500 gulden en dat is veel teveel.”

 
Door deze ‘miscommunicatie’ kwamen ongeveer 800 ex-studenten in de problemen. Sommigen kregen zelfs te maken met deurwaarders. “Gelukkig heeft DUO sinds juli geen dossiers meer doorgestuurd aan deurwaarders. Er moet eerst een oplossing komen.”


Tijd voor actie
Volgens Alcala-Wallé is het probleem bij alle partijen – DUO, SSC en de ministers van Onderwijs op Curaçao en Nederland – nu duidelijk. “Wij hopen dat de nieuwe minister van Onderwijs op Curaçao meteen actie onderneemt.”

 
Door Elisa Koek