Omayra Leeflang probeerde in 2003 pepperspray te legaliseren Foto: Leoni Leidel-Schenk

Omayra Leeflang probeerde in 2003 pepperspray te legaliseren  foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Anette draagt al anderhalf jaar pepperspray bij zich. Dat pepperspray illegaal en strafbaar is, neemt ze voor lief. “Ik wil me kunnen verdedigen tegen overvallers”, zegt ze. Het is nog nooit zover gekomen, maar ze houdt de pepperspray weleens bij de hand als ze ’s avonds laat thuiskomt. Anette is niet de enige die het illegale ‘wapen’ bij zich houdt. Als het aan Statenlid Omayra Leeflang lag, was pepperspray sinds 2003 legaal op het eiland.


“Pepperspray is een afweermiddel, geen dodelijk wapen”, aldus Leeflang. “Als de autoriteiten de veiligheid van burgers niet genoeg kunnen garanderen, dan moeten burgers opties krijgen om zichzelf te beschermen.”
In 2003 diende Leeflang een initiatiefwet in bij de Staten om pepperspray te legaliseren. Het werd door een meerderheid van de Staten aangenomen en de wet werd doorgestuurd naar de regering voor de afkondiging. “Dit heeft de regering geweigerd omdat de Raad van Advies een negatief oordeel had gegeven.” De Raad van Advies keurt de wet af omdat de Raad liever een pad naar ontwapening in wil slaan. Daarnaast zou pepperspray in handen van overvallers kunnen vallen. Ook vrouwenbeweging Sentro di Dama (SEDA) ziet het voorstel niet zitten; de belager zou door de pepperspray juist agressiever worden.

 
Gevangenisstraf
In pepperspray zitten stoffen die ook in tabasco en chilipeper worden verwerkt. Het zorgt voor een hevig prikkelend effect bij de ogen, zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken. Het hebben van pepperspray, thuis of op de openbare weg, is niet toegestaan. Het middel valt onder de Vuurwapenverordening 1930, waar een maximum gevangenisstraf van vier jaar op staat.

 
Veiligheid
“Dat er dit jaar al acht moorden zijn gepleegd een geen een is opgelost en dat overvallers steeds gewelddadiger optreden, zorgt voor een onveilig gevoel”, zegt Leeflang. “Pepperspray bijhebben kan de burger een veiliger gevoel geven, vooral vrouwen.” Terwijl Leeflang de wet vooral wilde voor vrouwen, zijn er ook mannen die pepperspray bij zich dragen, zoals Randy. “Hiermee kan ik mezelf op een onschadelijke manier verdedigen”, zegt hij. Randy zou het een goede stap vinden als pepperspray legaal wordt. “Je gebruikt het alleen als in gevaar bent. Of ik wil politie op elke hoek van de straat. Als de politie zegt dat ze er alles aan doen om de daders van de moord op (Pueblo Soberano-leider) Helmin Wiels op te pakken, en er nu nog geen spoor van ze is, hoe ga je dan mijn belagers opsporen?”

 
Anette vindt het onzin dat pepperspray verboden is. “Waarom hebben die overvallers en inbrekers wel het recht om iets van mij te pakken waar ik hard voor werk? De kans dat ze worden opgepakt heel klein. Ik heb dan niet eens over lichamelijk geweld die ze ook veroorzaken. Er is geen nazorg voor mensen die getraumatiseerd zijn door een overval.”

 
Discussie
De tijd lijkt rijp om de discussie rond legalisering van pepperspray weer nieuw leven in te blazen, maar het zal niet Leeflang zijn die dat doet. “De strijd en energie die ik hiervoor moest opbrengen was vreselijk. Ik stond er echt alleen voor”, vertelt Leeflang. “Het is nu aan iemand anders om dit aan te gaan.” Leeflang zou zelf ook vooraan staan, mocht pepperspray legaal worden. “Als Statenlid kan ik een wapen aanvragen, maar ik heb liever pepperspray bij me. Ik verdedig me liever op zodanige manier, dat ik niet iemand kan vermoorden.”

 
Door: Leoni Leidel-Schenk