Minister Nelson Navarro - foto: Dick Drayer

Minister Nelson Navarro – foto: Dick Drayer

DEN HAAG – Curaçao krijgt extra hulp van Nederland bij de bestrijding van zware criminaliteit. Dat hebben minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de minister van Justitie van Curaçao, Nelson Navarro, vandaag afgesproken tijdens een overleg in Den Haag.

Nederland stelt hiervoor een hoge politiefunctionaris beschikbaar die de korpschef van het Korps Politie Curaçao (KPC) gaat ondersteunen.

Er wordt gewerkt aan een ‘concrete aanpak’ van de criminaliteit op Curaçao, samen met het Openbaar Ministerie en de politie op Curaçao. Nederland gaat ook helpen bij het aanpakken van ‘high impact crimes’ als inbraken en overvallen én bij het opzetten van een ‘afpakteam’om crimineel geld weg te nemen, zo heeft Opstelten gezegd. De ministers hebben afgesproken dat Curaçao nu in kaart brengt welke expertise nodig is.

Navarro gaat Nederland verder vragen om concrete hulp bij het bouwen en inrichten van een jeugdinrichting op Curaçao. In juni moet duidelijk zijn welke hulp hij precies zal vragen uit Nederland.

Recherche Samenwerkingsteam
Opstelten en Navarro hebben daarnaast afgesproken dat zij met Sint Maarten en Aruba gaan overleggen over een verlenging van de aanstelling tot eind 2014 van de huidige chef van het Recherche Samenwerkingsteam dat de recherchediensten van de politiekorpsen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES ondersteunt bij de aanpak van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit.

Door Jamila Baaziz