Blije gezichten bij de regering nu het zeker is dat de raffinaderij weer open gaat - Sharina Henriquez

Blije gezichten bij de regering nu het zeker is dat de raffinaderij weer open gaat – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De overname van de Valero raffinaderij door de Arubaanse overheid betekent definitief ook de overname van zwaar vervuild grond.

Valero is de huidige eigenaar en verkoopt nu de fabriek aan de overheid voor een nog nader te bepalen bedrag. Dat zal volgens minister van Energie, Mike de Meza, een symbolische bedrag van ‘1 gulden of dollar’ worden. De schoonmaakfonds met nu zo’n 19 miljoen florin erin wordt ook overgedragen.

Sharina Henriquez spreekt met Mike Eman en Mike de Meza

Citgo die nu met de nieuwe deal de raffinaderij gaat leasen, moet bij toekomstig vertrek de oppervlakte wederom schoon achter laten. Maar voor opruiming van de meeste verontreiniging, zeker in de grond, wordt het bedrijf niet verantwoordelijk gesteld.

“Jammer genoeg is dat precedent al in in 1989 geschapen toen alle bedrijven daarvan zijn vrijgesteld”, zegt de minister nu. Voor een schoonmaak is volgens hem nog 20 a 30 miljoen dollar nodig en dan nog zal het nooit geschikt meer worden voor woningbouw, hooguit industrie.

Groene raffinaderij
De ‘meest groene raffinaderij van het westelijk halfrond’ prijst minister president Mike Eman aan tijdens de officiële bekendmaking van de deal met Citgo. In tegenstelling tot vroeger gaat de raffinaderij niet meer draaien op stookolie maar op gas. Dat gaat via een pijplijn naar Paraguana, het dichtsbijzijnde stukje Venezuela, en dan naar de terminal in San Nicolas waar de raffinaderij staat.

Gas zorgt voor veel minder uitstoot van broeikasgassen. Volgens de regering zeker 20% minder aan CO2 en als de raffinaderij eenmaal draait, is het plan om de rest van de uitstoot op te vangen en algen mee te kweken voor productie van zeep, proteïnen en kleurstoffen. Dat is nieuw, in de zin dat dit voor het eerst op industriële schaal gaat gebeuren.

Daarnaast belooft De Meza, die ook minister is voor Milieu, dat in het contract een ‘heel pak regels’ staan om lekken zoals vroeger te voorkomen en aan te pakken. Op de vraag waarop die zijn gebaseerd omdat Aruba geen milieuwet heeft, zegt hij: “Die is bijna klaar en komt binnenkort. De regels voor Citgo voldoen al aan die wet.”

Zowel De Meza als premier Eman denken niet dat het heropenen van de raffinaderij nu tot kritiek zal leiden in de internationale gemeenschap. Aruba heeft veel gedaan aan zijn reputatie als groen eiland en het streven om voor 100% duurzaam te zijn in 2020 wordt over de grens veelvuldig geroemd. “Die 100% staat los van de raffinaderij. Dat gaat over de manier waarop je energie opwekt, voor water en stroom voor huishoudens. En daar blijven we gewoon voor gaan”, zegt Eman. Citgo gaat  ook lokaal brandstof verkopen. Maar hierop reageert de premier dat hij het transport op het eiland volledig duurzaam, ‘hybrid of elektrisch’, wil krijgen.

Deal
Het contract met Citgo wordt snel getekend, maar eerst moet het parlement nog over een aantal wetswijzigingen beslissen. Zo richt de overheid twee staatsbedrijven op: een die verantwoordelijk is voor het draaien van de raffinaderij en de andere voor de verkoop. Eén augustus wordt de officiële datum voor de opening. Dan duurt het nog zeker 2 jaar voordat de fabriek op haar volledige capaciteit van 209.000 vaten per dag draait. En dat wordt meer, zegt De Meza, want er is ook interesse voor uitbreiding van de capaciteit.

Door Sharina Henriquez