De raffinaderij in san Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

De raffinaderij in San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Oliemaatschappij Citgo – een dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA – heeft serieuze interesse in de raffinaderij op Aruba. Dat bevestigt premier Mike Eman.

De premier zegt dat een mogelijke heropening van de raffinaderij in San Nicolas voor zijn kabinet een dilemma met zich meebrengt; “gaat Aruba voor een snelle injectie van inkomen of voor een wellicht meer duurzame toekomst voor San Nicolas?”

Ariën Rasmijn in gesprek premier Eman

Eman vertelt dat eerder dit jaar via de Venezolaanse minister van Energie het bericht bij de Arubaanse regering was binnengekomen dat PDVSA de raffinaderij in San Nicolas, die al sinds 2012 gesloten is, zou willen overnemen. Een eerdere toenadering liep spaak omdat de voormalige president Hugo Chávez ziek was. Nu blijkt dat PDVSA de overname via haar Amerikaanse dochterbedrijf Citgo wil uitvoeren.

Constructies
Na gesprekken tussen Energieminister Mike de Meza en de bedrijfsleiding van Citgo in Houston vorige week, is een brief uitgegaan naar Valero, de eigenaar van de raffinaderij in San Nicolas. Zij moeten uiteindelijk met Citgo om tafel om een deal te sluiten. Volgens Eman zijn er verschillende constructies mogelijk en is de weg tot een daadwerkelijke overname nog lang. Zo kan de raffinaderij direct aan Citgo worden overgedragen of aan het Land Aruba, die het bijvoorbeeld dan weer leaset aan Citgo.

De eerste stap naar een overname zal waarschijnlijk een Memorandum of Understanding moeten worden. Van daaruit wordt onderzocht of de geïnteresseerde partij ook daadwerkelijk een geschikte koper is voor de raffinaderij. Volgens Eman heeft Citgo als voordeel dat zij ruwe Venezolaanse olie wil raffineren, iets waar de raffinaderij ook specifiek voor is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw.

Intern overleg
Uiteindelijk valt of staat een heropening met het akkoord van de Arubaanse regering. Premier Eman bestempelt de aandacht van Citgo niet als negatief, maar zegt dat – mocht het zover komen dat Citgo daadwerkelijk de raffinaderij kan overnemen – het een moeilijk besluit wordt. Daar wordt intern over overlegd, aldus de premier.

Met het sluiten van de raffinaderij in 2012 viel voor het Land Aruba een jaarlijks inkomen van 200 miljoen gulden in één keer weg. Een groot aantal Arubaanse werknemers moest van het eiland vertrekken. Eman stelt dat, hoewel dit verlies weliswaar geabsorbeerd werd, een heropende raffinaderij wel degelijk aantrekkelijk is. Daar stelt hij tegenover dat zijn regering juist voor een meer groene en duurzame aanpak staat, iets waar het eiland volgens de premier ook internationaal voor in het voetlicht staat.

Eman wil van San Nicolas een voor toeristen aantrekkelijke bestemming te maken, iets dat voorheen met een actieve raffinaderij in de omgeving nooit kon. De plannen voor een of meerdere hotels bij Seroe Colorado – die mogelijk niet gediend zijn van het uitzicht op een werkende raffinaderij – zijn een overweging waar volgens Eman rekening mee wordt gehouden.

Duurzaam
Mocht de heropening van de raffinaderij gepaard gaan met een meer duurzame bedrijfsvoering en overdracht van grote stukken momenteel ongebruikt land aan Aruba, dan zou de overweging voor heropening gemakkelijker zijn, zegt Eman.

Door Ariën Rasmijn