Panel tijdens de zika informatieavond met Dr. Teresa Leslie tweede van links - foto: The Daily Herald

Panel tijdens de Zika informatieavond met Dr. Teresa Leslie tweede van links – foto: The Daily Herald

ORANJESTAD – “Het is niet de vraag of Zika naar St. Eustatius komt, maar wanneer,” zegt Dr. Teresa Leslie, specialist in overdraagbare infectieziekten van het Department van Volksgezondheid, tijdens een aan deze virusziekte gewijde informatieavond.

Tot nu toe zijn er nog geen gevallen van dit snel om zich heen grijpende virus op Statia geconstateerd, maar volgens Leslie is dat een kwestie van tijd. “Deze vliegende bijters met zwarte en witte markeringen op hun lichamen en poten zijn endemisch op het eiland”, zegt zij.

Symptomen
De aedes aegypti mug is naast Zika ook verantwoordelijk voor de overdracht van Dengue en Chikungunya, ziekten die aan Zika verwant zijn. Koorts, uitslag, gewrichtspijn en rode ogen zijn symptomen van deze ziekte, evenals hoofd- en spierpijn. De ziekte is mild. Patiënten worden zelden in een ziekenhuis opgenomen en sterfgevallen zijn zeldzaam. Er zijn op dit moment geen vaccins of medicijnen die de ziekte kunnen voorkomen of behandelen.

Omdat het virus mogelijk schadelijk is voor ongeboren baby’s heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO de noodklok geluid. Mede in antwoord daarop heeft ook Statia een aantal maatregelen genomen om verspreiding van het Zikavirus te voorkomen.

“Terwijl medewerkers van de gezondheidsdienst er alles aan zullen doen om de risico’s te verminderen, is het de verantwoordelijkheid van iedere burger om eraan mee te helpen om de muggen onder controle te houden”, onderstreept gedeputeerde van Volksgezondheid Astrid McKenzie-Tatem.

Controles
Om te voorkomen dat de ziekte zich door voortplantende muggen kan verspreiden, worden Statianen opgeroepen om alles waarin water kan verzamelen in en rondom het huis te verwijderen. Controleurs worden op pad gestuurd om broedplaatsen te verwijderen en het publiek te adviseren.

Door John van Kerkhof