De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt. Foto: Wikipedia

De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt. Foto: Wikipedia

DEN HAAG – Er is nog weinig met zekerheid te zeggen over het zikavirus en de eventuele gevolgen. Dat hebben experts op gebied van infectieziekten vandaag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een briefing over het zikavirus.

Tijdens de briefing zijn de mogelijke verbanden van het zikavirus met andere ziektes besproken. Ook kwamen een aantal sterfgevallen aan bod waarin zika mogelijk een rol gespeeld heeft. Ook wilden leden van de Tweede Kamer weten hoe er gereageerd wordt in Caribisch Nederland, en of de eilanden voorbereid zijn.

Eerder riep de World Health Organization (WHO) de noodtoestand uit. Maar dat is een staat van verhoogde alertheid waarin onderzoek duidelijkheid moet bieden, aldus hoogleraar Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus Medisch Centrum. “Dus niet zozeer: er zijn drama’s aan de hand, maar wel is het belangrijk om snel en goed uit te vinden wat er speelt.”

Surinaamse sterfgevallen
In Suriname zouden vorige week vier mannen overleden zouden zijn aan de gevolgen van zika. Koopmans: “Is het overlijden met zika, of overlijden aan zika? Dat is een heel belangrijk verschil dat je met de gegevens die we nu hebben niet kunt maken.”

Ze voegt eraan toe dat patiënten met het syndroom van Guillain-Barré (GBS), een zenuwaandoening, kunnen overlijden als de ademhalingsspieren verlamd raken. Het verband tussen zika en GBS wordt onderzocht, maar staat niet vast.

Hoogleraar Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): “Ik heb met de behandelende artsen gesproken. Er zijn in het krantenartikel te weinig details gegeven om duidelijk te maken dat het zieke patiënten zijn. Het waren allemaal patiënten met onderliggende medische problematiek. Al kun je het ook niet uitsluiten.”

Caribisch Nederland
Volgens Rob Sardeman, projectmanager gezondheidszorg Caribisch Nederland, is Caribisch Nederland voorbereid op het zikavirus. “Op alle eilanden is er een bestaand programma dat controles doet. Die kijken of er broedplaatsen voor muggen zijn. Die activiteit is nu opgeschroefd.”

Agnes Wolbert (PvdA): “Je hoort eigenlijk niks van zwangere vrouwen, hoe gaat de bevolking daar ermee om?” Van Dissel: “Er was veel onrust door een informatieachterstand, dat is nu over de top heen. Er wordt daar vrij nuchter gereageerd.”’

Reisorganisaties
Ook Nederlandse reisorganisaties die actief zijn in de Cariben reageren gelaten. Petra Kok, woordvoerder van TUI: “Zika is ook niet heel schadelijk, behalve mogelijk voor zwangere vrouwen.” Die groep kan kosteloos omboeken, enkele tientallen hebben dat in de afgelopen tijd gedaan. “Maar zika speelt al langer en zeker de mensen zijn goed op de hoogte. Het aantal omboekingen loopt inmiddels terug.”

Door Pieter Hofmann