Mariniersvrouwen gaan naar Nederland vanwege Zika - foto: archief

Mariniersvrouwen gaan naar Nederland vanwege Zika

ORANJESTAD – Zwangere mariniersvrouwen die zich zorgen maken over een mogelijke Zika-besmetting en terug naar Nederland willen, krijgen hun ticket betaald door defensie.

Van de drie marinebasissen op Aruba, Curaçao en St. Maarten hebben inmiddels zeventien vrouwen er gebruik van gemaakt, zegt Defensiewoordvoerder Maartje van der Maas. “90 procent gaat om de partners, daarnaast enkele vrouwelijke personeelsleden.”

De ziekenboegen raden de vrouwen overigens niet af om te blijven dan wel naar de eilanden te komen. “Ze zijn wel verplicht te informeren. Sommige vrouwen zijn ook weer teruggekeerd.”

En paar maanden terug besloot Defensie hiertoe omdat er zorgen waren onder het personeel. “Toen hebben we gezegd: wij hebben jullie hier gebracht, dus het is niet meer dan fair dat wij betalen om jullie er weer af te krijgen.”

Beleid
Het is de eerste keer zegt Van der Maas dat Defensie zulke maatregelen neemt. “Nee, met Dengue en de andere uitbraken gebeurde dit niet. We zullen het beleid ook heroverwegen mocht er een Zika-golf komen of meer duidelijkheid zijn over het verband met aangeboren afwijkingen.”

Door Sharina Henriquez