Volgens de entomoloog Seferina kan bijna elke ziekte die nog circuleert en wordt overgedragen door muggen het eiland bereiken.

Zika wordt overgedragen door de Aedes aegypti

KRALENDIJK – Het Zika-virus is ook op Bonaire geconstateerd. De Afdeling Publieke Gezondheidszorg van het Openbaar Lichaam meldt één bevestigd geval.

Waarschijnlijk is de patiënt op Bonaire besmet geraakt. Omdat de ziekte in de meeste gevallen zonder ernstige symptomen verloopt, sluit de afdeling publieke gezondheidszorg niet uit dat al meer mensen op Bonaire Zika hebben gehad.

Anneke Polak in gesprek met hoofd Publieke Gezondheidszorg Alcira Janga-Jansen

Om Zika tegen te gaan adviseert de overheid vooral mogelijke broedplaatsen – alles waar zoet water in kan blijven staan – te verwijderen, beschermende kleding te dragen en antimuggenspray te gebruiken. Vooral zwangere vrouwen wordt aangeraden zich goed te beschermen, omdat zika mogelijk een bedreiging is voor ongeboren kinderen. Zij lopen de kans op ‘microcephalie’, onvolgroeide hersenen.

Zika wordt overgedragen door de Aedes aegypti, de mug die ook Dengue en Chikungunya verspreidt.

Door Janita Monna