De muggenval moet helpen om een uitbraak te voorkomen

De muggenval moet helpen om een uitbraak te voorkomen

THE BOTTOM – Hoewel er maar twee bevestigde gevallen van het Zika-virus op Saba zijn, is de afdeling van Landbouw, Hygiëne en Vector Controle ‘vastberaden’ om een uitbraak te voorkomen op het kleine eiland met tweeduizend bewoners.

Afdelingshoofd Randall Johnson van Vector Controle vertelt dat het team de huis-aan-huis inspecties heeft opgeschroefd. “We hebben ook de controles op bekende muggenbroedplaatsen opgevoerd. De meeste bewoners doen veel aan preventie. Degenen die dat niet doen, geven we tips en we herinneren hen eraan dat ze moeten opletten.”

Begin van deze maand is de eerste lokale Zika-besmetting bevestigd op Saba. Het is het tweede bevestigde geval, na de eerste geïmporteerde besmetting een maand geleden.

De afdeling voor Volksgezondsheid heeft onlangs muggenvallen verspreid op Saba. “We zullen ook miniatuur muggensprays uitdelen tijdens carnaval deze week. Vrouwen die zwanger zijn kunnen klamboes kopen bij onze afdeling”, zegt Johnson.

Taak
Gedeputeerde van Gezondheid Rolando Wilson laat in een boodschap aan bewoners weten dat iedereen op Saba een taak heeft om het risico op Zika beperken. “Zonder muggen kunnen er geen ziektes verspreid worden, dus verwijder, behandel, leeg of dek alle geopende containers rond uw woning wekelijks af. En laat geen rommel slingeren, want lege flessen of blikjes zijn perfecte broedplaatsen.”

Door Hazel Durand