Miljoenensmokkel in kiprollades bewijst opnieuw enorme omvang drugshandel - foto: Openbaar Ministerie Aruba

Miljoenensmokkel in kiprollades bewijst opnieuw enorme omvang drugshandel – foto: Openbaar Ministerie Aruba

ORANJESTAD – De historisch grote witwaszaak van 23,5 miljoen euro, verstopt in kiprollades vanuit Roermond richting Aruba en eindbestemming Venezuela, is opnieuw een indicatie hoe omvangrijk de Caribische drugshandel is.

Dat blijkt uit gesprek met zaakofficier Bart Schmitz vrijdag vlak nadat de witwaszaak voor de Arubaanse rechtbank opnieuw is voorgekomen.

Sharina Henriquez in gesprek met Bart Schmitz

“Je moet wel heel erg in toeval geloven als je zegt dat dit de enige zaak is die op deze manier plaatsvindt op Aruba. De drugshandel is groot en internationaal. Er wordt heel erg veel geld in verdiend, zoals je ziet aan de hoeveelheid die wij nu in beslag hebben genomen. Ik heb niet de indruk dat dit de enige witwaslijn is die via het Caribisch gebied loopt. Dat zie je ook aan de drugsvangsten die hier in de regio worden gedaan.”

Begin januari spraken de vier ministers van Justitie in het Koninkrijk af meer de samenwerking te zoeken met Latijns-Amerika om mede dit soort georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

“Het regelen is vooral een politieke vraag, er moeten verdragen voor worden afgesloten. In deze witwaszaak hebben wij Venezuela om uitlevering gevraagd van een verdachte, en dat kon gelukkig op basis van twee verdragen. Die verdachte zit echter al een maand of acht in uitleveringsdetentie en ik krijg geen concreet bericht over wanneer Venezuela over de uitlevering beslist. De samenwerking kan dus altijd beter”, zegt Schmitz.

‘Innig’ samenwerken met Zuid-Amerika, zoals wel op justitiegebied binnen het Koninkrijk gebeurt, helpt desondanks in de strijd, verwacht de officier. “Dan kan je gezamenlijke onderzoekteams opzetten. Maar dat is niet alleen een kwestie van politiek. Daarin moet een behoorlijke financiele injectie plaatsvinden. Wij hebben op Aruba een klein parket met een beperkte politiecapaciteit.”

Door Sharina Henriquez