Actiefoto van de onderschepping - foto: ministerie van Defensie

Actiefoto van de onderschepping – foto: ministerie van Defensie

DEN HAAG – Het marineschip Zr. Ms. Amsterdam heeft in de Cariben deze week 1.450 kilo cocaïne onderschept. Dat liet het ministerie van Defensie vrijdag weten.

De drugs hebben een waarde van ruim 40 miljoen euro en zaten in een bootje met vier man aan boord.

De Commandant Zeemacht Caribisch gebied, brigadegeneraal Dick Swijgman, spreekt van een mijlpaal. “Met deze onderschepping erbij hebben we dit jaar in nauwe samenwerking met onze partners en de Kustwacht Caribisch Gebied meer dan 10.000 kilo drugs van de ‘markt’ gehaald.”

Het bootje, met 4 man aan boord, werd gespot op een bekende route richting de Domicaanse Republiek en Haïti. “We hebben de volgeladen drugssmokkelboot opgespoord met onze moderne sensoren”, vertelt de helikopterpiloot luitenant-ter-zee der 1e klasse Sander van der Wal. “Daarna zijn we er achter aan gegaan en hebben we de bemanning tot stoppen gedwongen. We zijn net zo lang bij de smokkelboot gebleven totdat de Amsterdam nabij was.”

Commandant kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek noemde de gecoördineerde actie een groot succes. “Het onderscheppen van drugs is niet de enige belangrijke inzet, maar het maakt ons wel enorm trots.”