De vier ministers van Justitie van het Koninkrijk - Sharina Henriquez

De vier ministers van Justitie van het Koninkrijk – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nog dit jaar zullen Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten DNA van criminelen en slachtoffers uitwisselen.

Dat beloofden de vier ministers van Justitie nadat zij dinsdag het halfjaarlijkse Justitieel Vierpartijenoverleg afrondden op Aruba.

Hun boodschap: samenwerken is belangrijker dan ooit in de criminaliteitsbestrijding. Met de krappe begrotingen is er nooit geld genoeg voor justitie. “Laten we eerlijk zijn, de baas van een Colombiaanse kartel heeft meer geld dan de begroting van Aruba, Curaçao en St. Maarten”, zegt de Curaçaose Justitieminister Nelson Navarro.

De crimineel werkt ook steeds internationaler, zegt zijn Arubaanse collega Arthur Dowers. Daarom blijft informatie-uitwisseling prioriteit. De landen gaan naast DNA, informatie over gevangenen en verdachten delen. “Zodat iedereen op de hoogte is wie waar zit”, aldus de Nederlandse Justitieminister Ard van der Steur. Een paar jaar terug werd namelijk bekend dat voortvluchtige criminelen ongestoord op de Caribische eilanden konden leven.

Geldstromen
De plannen zijn ook gericht om meer geld van criminelen af te pakken. Daarvoor wil het Koninkrijk sterker samenwerken met de VS, waar veel geldstromen langsgaan, en met Latijns-Amerika.

Door Sharina Henriquez