De voor cocaïnesmokkel veroordeelde atleet Brian Mariano hoeft volgens zijn zaakwaarnemer niet de gevangenis in. ‘Brian is niet aangehouden en hij is ook niet opgeroepen om zich bij de gevangenis te melden. Hij mag zich vrij bewegen’, zei zijn zaakwaarnemer Caroline Feith dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.

De rechter in Willemstad legde de 27-jarige Curaçaose sprinter maandag 4 februari een celstraf van 12 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij werd begin december vorig jaar met 720 gram cocaïne in zijn koffer aangehouden op het vliegveld van Curaçao.

Bij celstraffen die lager zijn dan 1 jaar is het op Curaçao niet ongebruikelijk dat de onmiddellijke uitvoering achterwege blijft. Er is namelijk een groot cellentekort op het eiland. De atleet blijft wel veroordeeld en kan later alsnog een oproep krijgen van het OM, maar de praktijk wijst uit dat zoiets lang kan duren.

Mariano is aangeslagen door zijn veroordeling, maar de sprinter is vast van plan de draad weer op te pakken. ‘Hij zoekt nu even de rust, maar wil snel weer door met zijn sportcarrière. Atletiek is zijn passie en hij wil alles op alles zetten om deze zomer Nederland te vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Moskou. Dat is heel belangrijk voor hem’, aldus Feith.

‘Van zijn advocaat heeft Brian begrepen dat het niet zinvol is om in hoger beroep te gaan. Hij blijft erbij dat hij onschuldig is, maar legt zich nu neer bij het vonnis. Hij is niet aangehouden en hij heeft geen oproep gekregen om zich te melden bij de gevangenis, dus hij kan zich vrij rond bewegen en ook gewoon trainen’, aldus Feith.

Hoewel dat trainen nog op een laag pitje staat. ‘Hij zit er emotioneel nu wel even doorheen. Deze zaak heeft aan hem gevreten, maar het is wat het is. Het leven gaat door en hij wil dolgraag doorgaan als sprinter. De sport is zijn werk, zijn leven. Hij gaat zich nu voorbereiden op het zomerseizoen. Het indoorseizoen laat hij aan zich voorbijgaan, hij loopt ook niet mee op de NK indoor.’

De Atletiekunie wilde dinsdag niet inhoudelijk op de zaak van Mariano ingaan. ‘We willen eerst de veroordeling zien’, zei een woordvoerder. Zaakwaarnemer Feith gaat ervanuit dat de bond Mariano straks weer zal uitnodigen voor wedstrijden van het estafetteam. ‘Dit is toch een privé-aangelegenheid. Hij is een vrij man en kan vrij rondreizen. Maar waar hij nu traint vertel ik niet. We moeten Brian nu even rust gunnen.’

Mariano maakte deel uit van het Nederlandse estafetteteam, dat vorig jaar de Europese titel veroverde op de 4×100 meter en op de Spelen van Londen als zesde finishte in de finale.

bron: ANP