witwasgeld

De zaak kwam aan rollen toen justitie een transport van 2.8 miljoen euro wist te onderscheppen – foto: Openbaar Ministerie

ORANJESTAD – In tien containers van het Arubaanse bedrijf Arubras verstopte Hennie van Rey (broer van de omstreden politicus Jos van Rey) 23,5 miljoen euro tussen bevroren kippenvlees uit zijn fabriek Castimex in Roermond. Voor transport naar Aruba met eindbestemming de grote baas Chichi, bijgenaamd ‘Papa’ in Venezuela.

Het is een van de grootste witwaszaken op Aruba waarbij twee hoofdrolspelers, Ramon Helgers en Rupert Genser, vanmorgen voor het eerst voor de rechter verschenen.

De inhoudelijke behandeling kan nog niet plaatsvinden omdat het onderzoek na 3,5 maanden nog altijd vollop gaande is, zegt officier Bart Schmitz. Hij hoopt vandaag ook een antwoord te krijgen op zijn verzoek tot uitlevering aan Venezuela voor een derde verdachte M. De Sousa, die door zijn compagnons de ‘Staart’ werd genoemd.

Begin januari 2016 denkt het OM het dossier pas klaar te hebben. Naast Aruba, Nederland, Venezuela en België strekt het onderzoek zich ook uit naar Zwitserland en Kroatië.

Zakken met geld
Een andere factor is dat de verdachten Helgers en Genser niet willen meewerken. Dat betekent veel uitzoekwerk, legt de officier de rechter uit. Er is namelijk een berg aan documentatie, facturen, telefoons en de bende gebruikte codetaal. Maar soms ging het wel gemakkelijker: een rechercheur zakte door het plafond bij Genser thuis en de zakken met geld ‘regende’ naar beneden, vertelt de officier.

Door Sharina Henriquez