Minister Emil Lee (Volksgezondheid) - foto: Today / Milton Pieters

Minister Emil Lee (Volksgezondheid) – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het plan voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in St. Maarten is voorlopig op de lange baan geschoven. Volgens minister Emil Lee (Volksgezondheid) zijn er geen concrete plannen, zoals in 2014 in de aanloop naar de verkiezingen is gesuggereerd.

Lee wil eerst het ondernemingsplan voor het huidige ziekenhuis op orde krijgen. Het St. Maarten Medisch Centrum lijdt zware verliezen, omdat de vergoedingen die sociale ziektekostenverzekeraar SZV betaalt lager zijn dan de werkelijke kosten.

Miljoenen
Sinds 2012 hebben de verliezen zich opgestapeld tot een totaal van 27.2 miljoen gulden. De verliezen lopen nog steeds op op. In 2012 was het nog 2.6 miljoen, maar vorig jaar was het 10.9 miljoen. Hoe meer zorg het ziekenhuis aanbiedt, hoe hoger de verliezen worden.

Lee heeft een herziening van de SZV-tarieven aangekondigd. Binnen twee maanden komt er een tijdelijke maatregel die de rode inkt tot staan moet brengen. Een studie naar de herziening van de tariefstructuur zal drie jaar in beslag nemen.

De minister ziet weinig in het bouwen van een vleugel voor medisch toerisme. Dit project vereist een investering van 30 tot 35 miljoen dollar. “Het ziekenhuis heeft op dit moment geen medisch toerisme partner. Dit zou betekenen dat SZV en de overheid de medisch toerisme vleugel gaan financieren. Dat is zinloos.”

De lokale politiek wil Saba en Statia ook niet te hulp te schieten met de bouw van een helikopterplatform bij het ziekenhuis. “Dat is niet ons probleem”, aldus de fractieleider van de UP, Franklin Meyers. “Nederland was er wel als de kippen bij om die glasvezelkabel aan te leggen van de eilanden via St. Kitts naar St. Maarten omdat ze daar zelf belang bij hadden. Nu zit de schoen aan de andere voet en wordt er verwacht dat St. Maarten hiervoor betaalt.”

Deze tekening wekt de onjuiste indruk alsof een nieuw ziekenhuis klaar is om gebouwd te worden.,

Deze tekening wekt de onjuiste indruk alsof een nieuw ziekenhuis klaar is om gebouwd te worden.

Conflicten
Minister Lee heeft zich ook openlijk afgevraagd of medisch toerisme wel zin heeft voor St Maarten. Hij voorziet conflicten met plaatselijke belangen omdat bedrijven die medisch toerisme uitvoeren op de eerste plaats een financieel belang hebben.

“Stel dat we 80 procent van de medische zorg lokaal kunnen aanbieden op een financieel houdbare manier en dat er 10 procent is aan zorg die we ons nooit kunnen veroorloven in een kleine gemeenschap. De resterende 10 procent is zorg die we graag zouden willen hebben maar waarvoor het draagvlak in termen van bevolking te klein is. Dan moeten we die resterende diensten importeren.”

De minister erkent dat het huidige ziekenhuis tekortschiet, maar dat verder investeren in de bestaande faciliteit geen zin heeft. Het Oostenrijkse bedrijf Vamed is in de markt om een ‘turn key’ ziekenhuis neer te zetten, maar daar is Lee nog niet aan toe. “Ik heb niks tegen Vamed, maar ik had een probleem met de ruime bevoegdheden die zijn gegeven aan SZV, terwijl er geen open aanbestedingsproces is. Investeren in het bestaande ziekenhuis is niet in het belang van het land en een ziekenhuis van 105 miljoen dollar ook niet.”

Verwijzingen
De minister denkt de positie van het ziekenhuis te kunnen verbeteren door meer services aan te bieden, waardoor het aantal verwijzingen naar buitenlandse ziekenhuizen – voornamelijk in de Dominicaanse Republiek en Colombia – kan worden teruggebracht. Op het ogenblik besteedt St. Maarten circa 30 miljoen gulden per jaar aan verwijzingen naar het buitenland. Door diensten sterk uit te breiden denkt SZV hier 22.5 miljoen op jaarbasis te kunnen besparen.

De minister heeft ook vastgesteld dat er weinig betrouwbare informatie is over de gezondheid van de bevolking – en daarmee over de lokale behoefte aan medische zorg.

Door Hilbert Haar