Atseline Winklaar - foto: Belkis Osepa

Atseline Winklaar – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Om de lange wachttijden in Colombia te verminderen is het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) op Bonaire op zoek naar meer ziekenhuizen in Colombia voor de medische uitzendingen. Het ZVK kondigde in februari aan dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de lange wachttijden waar patiënten mee kampen die uitgezonden worden naar Colombia.

 
Het kantoor krijgt klachten binnen over de dienstverlening van de Colombiaanse zorgverzekeraar Coomeva, die afspraken met specialisten moet regelen.

 
Belkis Osepa in gesprek met Atseline Winklaar

 
Sommige patiënten verblijven weken tot maanden in Colombia omdat zij moeten wachten op de medische behandelingen. De lange wachttijden hebben te maken met de ziekenhuizen die de patiënten behandelen, aldus woordvoerder Atseline Winklaar van het ZVK. “Er zijn heel veel mensen die geholpen moeten worden. Niet alleen van Bonaire, maar van heel het Caribisch Gebied en ook van Colombia. Voor ons is het lastig, want we moeten daar naartoe vliegen en daar wachten.”

 
Onderzoek
De oplossing voor de lange wachttijden is nog niet in zicht. Wel kan Winklaar aangeven dat het ZVK ‘bezig is om contacten te leggen met meer ziekenhuizen’. Ze kan nog niet zeggen hoe ver de plannen zijn. Het ZVK voert momenteel ook een klanttevredenheidsonderzoek uit onder alle patiënten om te achterhalen wat hun ervaringen zijn voor, tijdens en na de medische behandelingen in Colombia.

 
Door Belkis Osepa