Dokter Sam de La Fuente - foto: Elisa Koek

Dokter Sam de La Fuente – foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Het Hartcentrum in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is begonnen met de behandeling van patiënten uit het buitenland en hoopt binnenkort ook patiënten uit de BES-eilanden te kunnen helpen.

De medische uitzendingen van de BES naar Curaçao zijn teruggelopen nadat minister Edith Schippers van Volksgezondheid in juli vorig jaar heeft besloten dat patiënten vanuit Caribisch Nederland voor een flink aantal behandelingen niet meer naar het Sehos gestuurd mogen worden, omdat de zorg onder de maat zou zijn. Het Hartcentrum is sinds januari 2014 operationeel. Sindsdien zijn er 450 lokale patiënten geholpen.

Coördinator van het Hartcentrum dokter Sam de la Fuente in gesprek met Dulce Koopman

“24 uur per dag service verlenen is een grote vooruitgang, want zelfs de meeste ontwikkelde landen kennen deze service niet, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten in dunbevolkte gebieden”, zegt De la Fuente. Volgens hem is de service aan hartpatiënten op Curaçao gelijk aan die in Nederland.

Cardiologen
De la Fuente zegt dat de samenwerking tussen de cardiologen en het Hartcentrum goed verloopt. Het Hartcentrum is afhankelijk van de verwijzingen van cardiologen want het centrum heeft geen poliklinische functie.

Door Dulce Koopman