SZV interim directeur Glen Carty. Foto Pearl FM

SZV interim directeur Glen Carty – foto: Pearl FM

PHILIPSBURG – Sociale ziektekosten verzekeraar SZV onderzoekt een grootschalige fraude met de uitgifte van verzekeringskaarten. Het Openbaar Ministerie is inmiddels ook bij het onderzoek betrokken en de politie heeft aangegeven dat deze zaak hoge prioriteit heeft.

Gisteren diende voor de rechtbank een arbeidszaak tegen de opzichter van de afdeling registratie. De vrouw werd al op 16 februari geschorst door interim directeur Glen Carty. SZV wil nu de arbeidsovereenkomst ontbinden. De opzichter wil een schadevergoeding van ruim 61.000 gulden bruto.

Spookwerknemers
De advocaat voor SZV, Jojanneke Deelstra, zegt dat de opzichter betrokken was bij de frauduleuze verstrekking van verzekeringskaarten. Hiertoe werd gebruikgemaakt van G&D Industrial Janitors and Construction Services dat spookwerknemers aanmeldde die helemaal niet bij dit bedrijf werkten. In anderhalf jaar tijd schreef G&D 47 werknemers in en uit.

De schade die SZV hierdoor opliep – in de vorm van betalingen geclaimd door medische behandelaars – ligt rond de 20.000 dollar. SZV heeft soortgelijke fraude ontdekt met andere bedrijven en schimmige tussenpersonen. De manager van Oyster Bay Beach Resort deed bijvoorbeeld zijn beklag toen hij ontdekte dat er werknemers op zijn SZV-lijst stonden die helemaal niet bij hem werkten.

Volgens Deelstra worden illegalen met een SZV-kaart geholpen om een werkvergunning en vervolgens een verblijfsvergunning te verkrijgen. Daarna ligt op termijn de weg naar het Nederlanderschap open.

SZV wenst het contract met de opzichter te verbreken. “Alle vertrouwen is weg en dat komt nooit meer terug,’ zegt Deelstra. Het hoofd van de afdeling registratie is tijdelijk uit haar functie ontheven.

De rechtbank doet op 24 juni uitspraak.

Door Hilbert Haar