Bell 430 helicopter foto: airliners.net

Bell 430 helicopter foto: airliners.net

DEN HAAG – De Bovenwindse eilanden krijgen een Bell 430 helikopter ter beschikking voor medische evacuaties van Saba en Statia naar St. Maarten en in sommige gevallen naar Guadeloupe. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Op Statia is sinds 2011 een toestel van National Helikopters gestationeerd voor medische transporten, maar dit voldoet niet langer aan vliegveiligheidseisen. Sinds 1 april van dit jaar moeten medevac helikopters uitgerust zijn met IFR (instrument flight rules) om de veiligheid van vliegen in het donker boven de oceaan te garanderen.

Ontheffing
De luchtvaartautoriteiten hebben het huidige toestel tot december een ontheffing van de IFR-verplichting verleend. Vorig jaar voerde de medevac helikopter 145 vluchten uit, waarvoor het ministerie 700.000 dollar betaalde. De nieuwe helikopter, die ook door National Helikopters wordt geleverd, gaat 1.7 miljoen dollar per jaar kosten.

Zuurstofreserves
Het toestel voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en heeft zuurstofreserves aan boord voor patiënten die in kritieke toestand verkeren. Het toestel heeft dubbele motoren, twee piloten en een groter bereik waardoor het indien nodig direct van Saba of Statia naar Guadeloupe kan vliegen. De helikopter heeft ook ruimte om extra medisch personeel of begeleiding voor een patiënt mee te nemen.

Samenwerking
Defensie heeft vorig jaar nog onderzocht of samenwerking bij de aanschaf en het gebruik van een helikopter meerwaarde en besparingen op zou kunnen leveren. Het bleek echter dat medevac helikopters niet geschikt zijn voor missies van defensie of de kustwacht. Defensie en kustwacht helikopters zijn niet specifiek toegerust voor patiëntenvervoer en zouden ook niet permanent beschikbaar zijn.

Door Hilbert Haar