Premier William Marlin tijdens een bijeenkomst met Sint-Maartenaren in Nederland - foto: John Samson

Premier William Marlin tijdens een bijeenkomst met Sint Maartenaren in Nederland – foto: John Samson

DEN HAAG – Stemrecht voor Sint Maartense studenten in Nederland en Statenleden die uit een partij stappen, mogen coalities niet meer aan een meerderheid helpen. Als het aan het kabinet van Sint Maarten ligt, gaat het kiesstelsel binnenkort op de schop.

Dat heeft premier William Marlin (National Alliance) zondag verteld tijdens een bijeenkomst op het Sint Maartenhuis in Den Haag. Het kabinet wil dat alle studenten in het buitenland kunnen stemmen. Op dit moment moet je nog ingeschreven staan op het eiland, wil je kunnen stemmen. Met de herziening staat het eiland voor een ‘financiële en logistieke uitdaging’, zegt de premier.

John Samson in gesprek met premier William Marlin

Gesprekken
Hij wil graag hulp van de Nederlandse overheid, zodat er stembureau’s in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht komen. Later deze week heeft premier Marlin een gesprek met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties).

Behalve met Nederland, zal de regering van Sint Maarten de komende tijd ook met Aruba en Curaçao gesprekken gaan voeren over de uitbreiding van het stemrecht. Ook zal het kabinet met een apart plan moeten komen voor studenten in de Verenigde Staten.

Zetelroof
Er zal nog een ingrijpende verandering komen bij de volgende verkiezingen. Het kabinet-Marlin heeft er moeite mee dat kandidaten via voorkeursstemmen aan een zetel komen, om vervolgens met hun zetel ervandoor te gaan. Als het de regering lukt om de herziening van de kieswet door te voeren, dan telt alleen het aantal zetels dat een partij heeft om een meerderheid te vormen.

Al jaren wordt er op Sint Maarten gesproken over de uitbreiding van het stemrecht voor uitlandige eilandgenoten en de kwestie rondom zetelroof. Met de komst van premier William Marlin is de kwestie nu een prioriteit geworden, maar veel tijd heeft de regering niet; in de nazomer van 2016 zijn de verkiezingen.

Door John Samson