Gouverneur  Holiday

Gouverneur Eugène Holiday

PHILIPSBURG – De verkiezingen in St. Maarten zijn uitgesteld tot 26 september volgend jaar en het parlement wordt ontbonden op 31 oktober. Dit is het resultaat van de ondertekening van een nieuw landsbesluit door gouverneur Eugène Holiday.

Hiermee zijn de verkiezingen van 9 februari vanzelfsprekend van de baan.

Salomonsoordeel
De nu ontstane politieke situatie lijkt enigszins op een Salomonsoordeel: het parlement wordt wel naar huis gestuurd, zoals het vorige kabinet onder leiding van Marcel Gumbs wilde, maar later.

Minister-president William Marlin was erop tegen om al op 9 februari naar de stembus te gaan, omdat verkiezingen ‘het probleem van politieke overlopers niet zal oplossen’.

Negen maanden
Het kabinet heeft slechts negen maanden tot de verkiezingen om met politieke hervormingen te komen. Nog afgezien van de vraag of er een meerderheid voor hervormingen is te vinden in het parlement, lijkt het tijdpad naar effectieve hervormingen erg kort.

Lucht
Het uitstel van de verkiezingen geeft wel lucht aan bijvoorbeeld de PPA, een partij die niet door de Kiesraad werd ingeschreven, omdat het een stichting is. Politieke partijen moeten onder de huidige wetgeving een vereniging zijn.

De nieuwe datum voor de kandidaatstelling is in het maandag ondertekende landsbesluit bepaald op 8 augustus.

Door Hilbert Haar