De cast van 'Blackout', met 'Decho' in het gele shirt en Stephherd rechtsvoor - foto: Janita Monna

De cast van ‘Blackout’, met ‘Decho’ in het gele shirt  – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – De sirene van de ambulance loeit. Een jongen ligt aan de beademing. Het zijn beelden die op vrijdagavond voorbijkomen. Zojuist is ‘Blackout’ in première gegaan, een film die jongeren op Bonaire bewust wil maken van de gevaren van alcohol en drugs.

De voorlichtingsfilm is een initiatief van de Stichting Verslavingszorg & Psychiatrie Caribisch Nederland (SVP CN) en de Bonaire Youth Outreach Foundation (BYOF). “Het was nodig zo’n film te maken”, legt Christina Alvarez van SVP CN uit. “Alle voorlichtingsfilms over verslaving komen uit Nederland. Daarin zie je blanke mensen, in een leefomgeving waarmee jongeren hier zich niet kunnen identificeren. ”

Whiskey
Met ‘Decho’, zoals de hoofdrolspeler in ‘Blackout’ heet, kunnen ze dat wel. Hij is veertien en zit, net als veel kinderen in de zaal, op de Scholengemeenschap Bonaire. Op school lijkt het redelijk te gaan, maar thuis is het niet echt leuk: z’n moeder schreeuwt, z’n vader is een dronkenlap. Maar voor Decho begint de ellende pas echt als hij bij toeval een flesje whisky van z’n vader in de tuin vindt. Hij gaat drinken. Om stoer te doen.

Alvarez: “In de Bonairiaanse gemeenschap is het enerzijds normaal om alcohol te drinken. Als het tot problemen leidt, zoals je ziet bij het gezin in de film, dan wil men daar liever niet over praten. Het onderwerp is taboe.”

In ‘Blackout’ loopt de boel uit de hand als Decho en zijn vrienden uitgaan en de jongen na een paar flinke glazen drank in een café in Playa op de grond stort. Hij gaat met gillende sirenes naar het ziekenhuis.

‘Echte leven’
Het scenario van de film is verzonnen, zegt Alvarez, maar wel gebaseerd op ‘voorbeelden uit het echte leven’. Toch vond Heinrich, zoals Decho in het echt heet, het nog best lastig om zich in te leven in zijn rol: “Ik ben niet zo.” Hij dronk weleens een Smirnoff en dat vond hij best lekker, maar hij lacht hard als hem wordt gevraagd hoe de whisky in de film smaakte: “Dat was appelsap!”

Stephherd (17 jaar), die een van de vrienden speelde, ‘is geen fan van drinken’, al nam ook hij weleens een Smirnoff. Hij hoopt dat zijn leeftijdgenoten na het zien van de film ‘gaan nadenken voor ze alcohol gaan drinken’.

Chrstina Alvarez en Ronald Coffy van SVP CN - foto: Janita Monna

Chrstina Alvarez en Ronald Coffy van SVP CN – foto: Janita Monna

‘Blackout’ wordt de komende tijd vertoond op de SGB en in buurthuizen op het eiland. SVP CN wil met de film een brede maatschappelijke discussie op gang brengen: “We hopen met de film jongeren én hun ouders te bereiken. Jongeren drinken zware alcohol. Whisky in grote hoeveelheden. Ouders moeten beseffen dat kinderen door het drinken van alcohol ernstige hersenbeschadiging kunnen oplopen. Dat ook een klein glaasje ponche crema al schadelijk is.”

Bandjes
Ook de overheid heeft een taak. Want officieel mag aan jongeren onder de zestien geen alcohol verkocht worden. “Maar wie houdt zich daaraan?” vraagt Alvarez zich af. “Betere handhaving van de wet is al een begin. We zijn nu in gesprek met organisatoren van feesten: kinderen van verschillende leeftijden zouden verschillende kleuren bandjes kunnen dragen, zodat een barkeeper kan zien of een kind oud genoeg is om alcohol te mogen drinken. “Tuurlijk, wie per se wil, die komt ook dan aan alcohol, maar het wordt tenminste iets moeilijker gemaakt.”

Door Janita Monna