Alcohol

Jongeren drinken vaak verschillende soorten alcoholische drankjes door elkaar

KRALENDIJK – Whisky, Polar, Smirnoff, Hennessy, Amstel, en Barcardi 151. Je zou denken dat als iemand deze alcoholmerken in een adem noemt, hij waarschijnlijk heel goed bekend is met alcohol.

 
Sommige vijftien- en zestienjarige jongeren op Bonaire kunnen dit. Ze gebruiken alcohol om ‘fun’ te hebben of als stimulans voor seks. Een groep van acht jongeren zit op een plein in Kralendijk. Ze vertellen een beetje lacherig, maar niet terughoudend over hun ervaringen met alcohol. “Zonder alcohol heb je geen plezier”, zegt de vijftienjarige Roxianna. “Ik voel me dan goed en happy.”

Een reportage door Belkis Osepa

Giomar is zestien jaar en gaat niet meer naar school. Met bravoure vertelt hij dat hij veel drinkt. “Alcohol is goed. Ik heb er gewoon zin in.” Na het doorvragen komt het echte antwoord waarom hij drinkt: “Ik heb veel persoonlijke problemen.”

 
Strafbaar
De ervaringen van deze jongeren zijn niet anders dan elders ter wereld. Jongeren drinken relatief vaak alcohol. Nederland heeft per 1 januari van dit jaar de Drank- Horecawet gewijzigd om overmatige drankgebruik tegen te gaan. Er mag geen alcohol verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar. Als zij alcohol bij zich hebben zijn ze strafbaar. Er mag zelfs geen biertje gedronken worden op straat, in een parkje of snackbar.

 
Het is niet bekend of deze wet ook uitvoerbaar is op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, die sinds 10 oktober 2010 Caribisch Nederland vormen. Giomar wil niet vertellen over zijn problemen. “Anders ga ik naar de Chinese supermarkt om whisky te halen, hoor!” Niemand die hem tegenhoudt. Hij is zestien, maar lijkt achttien. Giomar zit thuis, doet zo nu en dan een klus en drinkt.

 
Voorlichting
Christine Alvarez, preventiemedewerker van de Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie, noemt het drankgebruik onder jongeren in Caribisch Nederland alarmerend. Cijfers heeft ze niet. Ze ziet door observaties, dat het gebruik toeneemt. In het nieuwe schooljaar begint Alvarez met een informatiecampagne over alcohol en drugs op de basisscholen en voorlichting op de middelbare scholen. Ook start ze volgend jaar met een onderzoek over alcohol- en drugsgebruik.

 
De jongeren zien hun alcoholgebruik als normaal. Net als in andere landen, belanden ook op Bonaire jongeren in het ziekenhuis door alcoholvergiftiging. De zestienjarige Mauricio praat ook mee. Hij drinkt niet meer. Dat deed hij wel vanaf toen hij veertien jaar was. “Ik werd een tijd terug flink ziek. Ik moest één dag in het ziekenhuis blijven. Wat ik heb gedronken? Een beetje van alles.”

 
Geil
Roxianna vindt dat alcohol nodig is om plezier te hebben. En het is goed voor de seks, vertelt een vijftienjarige jongen. “De meisjes worden geil, maar de volgende dag gaan ze huilen.” De jongeren zijn min of meer bewust van de gevolgen. Ze geven aan te weten wat voor effect het alcoholgebruik heeft op hun lichaam. “Het maakt je lichaam kapot”, zegt een. “Het is slecht voor je nieren”, antwoordt de ander. Ze lijken zich niet zo veel zorgen te maken. De groepsdruk kan wel een rol spelen. “Wanneer je het proeft, kan je niet meer stoppen.” Toch vinden ze zichzelf niet verslaafd.

 
Giomar vindt wel dat hij verslaafd is. “Drinken is goed voor mij. Ik vergeet alle problemen.” Toch ontkent hij dat zijn situatie ernstig is. “Het is pas ernstig, als ik doodga.”

 
De namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd

 
Door Belkis Osepa