Christine Alvarez - foto: Belkis Osepa

Christine Alvarez – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een groeiend aantal jongeren op Bonaire en Sint Eustatius drinkt op jonge leeftijd alcohol. Preventiemedewerker Christine Alvarez van de Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie spreekt van een alarmerende situatie. “Men ziet het gebruik van alcohol als onderdeel van de cultuur.”

 
Alavarez werkt op Bonaire en Sint Eustatius. Ze is het afgelopen jaar druk bezig geweest met de opzet van een informatiecampagne over alcohol en drugs. De campagne begint in juli op Sint Eustatius tijdens de carnavalperiode. Vanaf het nieuwe schooljaar start Alvarez op de twee eilanden met het aangepaste informatieprogramma voor alcohol- en drugspreventie ‘Be Smart’ voor groep 7 en 8.

Belkis Osepa in gesprek met Christine Alvarez

Ook op de middelbare scholen start Alvarez met voorlichting, informatie en motiverende gesprekken. “Er zijn jongeren die uit gezinnen komen waar veel alcohol en drugs wordt gebruikt”, zegt Alvarez. “Cijfers heb ik inderdaad niet, maar we zien het gebruik groeien.”

 
Het alcoholgebruik gebeurt voor haar ogen in Playa. Alvarez: “Ik hoef maar naar buiten te gaan en ik zie jongens in auto’s met marihuana en op vrijdagavond zie ik jongeren op straat met flessen whisky.”

 
Cultuur
Alvarez maakt zich zorgen. Het veelvuldig gebruik wordt als normaal gezien. “Marihuana wordt gezien als ‘healing of the nature’. Ze hebben te weinig informatie over wat het met je lichaam en je bewustzijn doet.”

 
In Caribisch Nederland moet een inhaalslag plaatsvinden. Alvarez is bezig met het preventiewerk op Bonaire en Statia. Op Saba moet het preventiewerk actiever aangepakt worden. “In Nederland zijn ze al ruim dertig jaar bezig met preventie van alcohol en drugs. Hier moet de campagne diepgaander en continu worden opgezet om het preventiewerk zichtbaar te maken.”

 
Door Belkis Osepa