Maribel Tromp tijdens de presentatie van de Youth Health Survey afgelopen maandag. Foto: Ariën Rasmijn

Maribel Tromp tijdens de presentatie van de Youth Health Survey afgelopen maandag – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Arubaanse jongeren tussen de twaalf en negentien jaar hebben vaker obesitas en drinken meer dan leeftijdsgenoten in de VS.

 
Bovendien hebben ze weinig kennis over HIV en bijna 15 procent van hen denkt weleens aan zelfmoord. Dat zijn enkele resultaten van het Youth Health Survey die Directie Volksgezondheid heeft uitgevoerd in opdracht van Pan American Health Organization.

Ariën Rasmijn in gesprek met Maribel Tromp van Directie Volksgezondheid en minister Alex Schwengle

Onderzoek
Het onderzoek werd in februari en maart van vorig jaar uitgevoerd om zaken als gezondheid, seksualiteit, drugs- en alcoholgebruik en relaties met vrienden, en familie onder jongeren in kaart te brengen. 4765 middelbare scholieren namen deel.

 
Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd op het eiland. Zowel de minister als het departement noemt dit een nulmeting van de staat van gezondheid onder Arubaanse jongeren.

 
Voldoende
“Toch scoren de jongeren, vergeleken met leeftijdsgenoten in de regio, een ‘voldoende’ als het gaat om hun gezondheid”, zegt Maribel Tromp. Toch liegen de cijfers er niet om. 68,3 procent van de deelnemers denkt dat hun vrienden alcohol gebruiken.

 
Op gebied van seksualiteit valt op dat slechts 8 procent van de ondervraagden voldoende kennis heeft over HIV en hoe deze ziekte wordt overgedragen. Daar staat tegenover dat 82,8 procent een condoom heeft gebruikt tijdens seks in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek.

 
Zelfmoord
14,6 procent van de ondervraagde jongeren zegt weleens het plegen van zelfmoord te hebben overwogen. Dat is hetzelfde percentage dat eind vorige maand door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vrijgegeven voor het project ‘Kansen voor jongeren Cariben’.

 
Door Ariën Rasmijn