V.l.n.r. Sje-Vaughn Fleming, Max Suares, Subrina Gibbs en Whitney Redan - foto: Janita Monna

V.l.n.r. Sje-Vaughn Fleming, Max Suares, Subrina Gibbs en Whitney Redan – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Een beetje onwennig zitten ze in het kantoor van de directeur. Vier studenten uit Statia die sinds begin dit schooljaar een mbo-opleiding volgen op Bonaire: Subrina Gibbs, Sje-Vaughn Fleming, Max Suares en Whitney Redan.

Ze kwamen samen met nog vijftien andere eilandgenoten. Het is voor het eerst, zegt mbo-directeur Melvin Statia, dat zo een grote groep Statianen kiest voor een studie op Bonaire.

Geen werving
Dat terwijl de school, het mbo is onderdeel van de Scholengemeenschap Bonaire, niet actief werft op de Bovenwinden. Een heel duidelijk omschreven reden voor hun keuze voor Bonaire hebben ook de studenten niet. Of misschien toch: “Het is hier ongeveer net zo als op Statia, alleen dan zonder familie.”

Sje-Vaughn probeerde het een tijdje op Curaçao, voor veel Statianen de eerste keuze als het gaat om studie, maar ze kwam weer terug. “It fitted me too well”, lacht ze. “Ik feestte te veel. Dat was niet goed voor m’n studie. Op Bonaire is het rustiger.”

Duur
Wel vinden ze het eiland duur. De meesten wonen alleen en ontvangen studiefinanciering van 700 dollar per maand. “Maar dat is veel te weinig! Alleen al een kamer huren kost 500.” De studenten krijgen daarom extra geld van hun ouders. Whitney heeft er een baantje bij, ze werkt in de supermarkt.

De studenten worden op school extra begeleid. Mbo-directeur Statia: “Het mbo heeft 600 studenten. Daar kun je als nieuwe student uit Sint Eustatius gemakkelijk tussen verdwijnen. Er is een commissie die de jongeren volgt, ook krijgen ze binnenkort extra Nederlandse lessen aangeboden.”

Nederlands
Want de instructietaal op het Bonairiaanse mbo is Nederlands. De Statiaanse jongeren hebben Engels als moedertaal. Whitney, die al langer op Bonaire woont, spreekt als enige van de vier de taal vlot, maar van het vak Nederlands houdt ze niet: “Dat gedoe met die zinsdelen en alles. Nee, nee, dat is niks voor mij.”

De studenten uit Statia waaierden uit over de verschillende opleidingen die het mbo op Bonaire biedt, van techniek en horeca tot sport en bewegen, van media tot verzorging, van vliegtuigonderhoud tot administratie. Hun keuzes maakten ze onder meer via internet, want
erg te spreken over de studievoorlichting op hun eigen eiland zijn ze niet.

Oriënteren
Waar leerlingen en studenten op Bonaire zich jaarlijks kunnen oriënteren op een studie of beroep tijdens een speciale voorlichtingsmarkt, zoiets ontbreekt op Statia: “De decaan op school had vaak niet de juiste informatie.” Hoewel ook op Statia mbo-opleidingen worden aangeboden, heeft geen van de vier overwogen om te blijven. “No way. Te laag niveau.”

Sje-Vaughn volgt nu de opleiding voor Onderwijsassistent, op mbo niveau 4. Subrina is een van de drie meisjes die een opleiding mbo Bouw en Timmeren doet, Max volgt een opleiding tot Technical Maintenance Assistent en Whitney doet Sociaal Pedagogisch Werk.

“De studies die we aanbieden zijn afgestemd op de lokale arbeidsmarkt”, licht directeur Statia toe. “Om te toetsen waar behoefte aan is, is er de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Zo zijn we nu bezig met het opzetten van een studie Toezicht en Veiligheid, want het blijkt dat er veel vraag is op het eiland naar veiligheidsbeambten.”

Einddoel
Voor de meeste Statiaanse studenten is de studie op Bonaire niet het einddoel. Sje-Vaugh leert nu hoe ze baby’s moet verzorgen, maar eigenlijk wil ze later lerares wiskunde worden. Subrina houdt van bouwen en hoopt ooit als architect haar eigen gebouwen te ontwerpen. Als ze verder gaan studeren dan gaan ze naar Nederland. Dat willem Whitney en Sje-Vaughn zeker.

Door Janita Monna