Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (midden). - foto: John Samson

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (midden)- foto: John Samson

DEN HAAG – Een commissie onderzoekt of het nieuwe bestuur van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) in staat is om de kwaliteit snel op een acceptabel niveau te brengen. Zo niet, dan zal er weer ingegrepen worden. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker donderdag in de Tweede Kamer toegezegd.

De commissie zal minister Jet Bussemaker en Dekker binnenkort laten weten of het bestuur de taak aan kan. Als dat niet het geval is, zullen de bestuursleden plaats moeten maken voor een interim-bestuurder.

Het vorige bestuur werd verzocht af te treden naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de kwaliteit van het onderwijs en het bestuur SGB – de enige middelbare school op Bonaire. Het bestuur werd verzocht plaats te maken voor een interim-bestuurder, maar in plaats daarvan trad een deel van het bestuur terug en zocht zelf opvolgers uit.

De Onderwijsinspectie concludeert op basis van werkbezoeken in maart en april dat er nauwelijks verbetering te merken zijn bij SGB. Dekker: “Indien dit nieuwe bestuur ongeschikt wordt geacht voor deze complexe taak, verwacht ik dat het bestuur hier zelf haar conclusies aan verbindt en haar taken alsnog overdraagt aan een interim-bestuurder. Mocht het bestuur dit niet doen dan zullen de minister en ik alsnog de aanwijzing verzenden.”

De commissie bestaat uit ex-gezaghebber Glenn Thodé, nu rector van de universiteit van Aruba en Kete Kervezee, adviseur van het steunpunt zeer zwakke scholen. Zij voeren individuele en gezamenlijke gesprekken met het huidige bestuur van de SGB.

Rechter
Kamerleden sporen de staatssecretaris aan om harder in te grijpen zodat er weer rust komt op de SGB, maar de staatssecretaris wijst erop dat alles zorgvuldig en volgens de geldende procedures gedaan moet worden. Het ministerie houdt rekening mee dat in het slechtste scenario het een juridische strijd wordt tussen bestuursleden en de staat: “Als het voor de rechter moet komen, wil ik graag dat we winnen.”

Verbetering
De staatssecretaris merkt op dat de laatste tijd het gesprek alleen nog maar lijkt te gaan over de Scholengemeenschap Bonaire. “De aandacht voor en zorgen over deze school zijn ook terecht, maar de problemen op de SGB mogen niet alles wat elders is bereikt overschaduwen.” Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat drie basisscholen op Bonaire het oordeel basiskwaliteit hebben gekregen van de Inspectie.

Door John Samson