Silvio Matser was ongelukkig  in de UP. Foto Today // Milton Pieters

Silvio Matser was ongelukkig in de UP – foto: Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Gumbs kabinet van Sint Maarten is vanmiddag gevallen nadat een motie van wantrouwen van de oppositie steun kreeg van drie leden van de coalitie.

Met acht stemmen tegen zeven stuurde het parlement het kabinet naar huis dat sinds 19 december vorig jaar iets meer dan negen maanden het land bestuurde. Hierdoor krijgt St. Maarten binnenkort haar vijfde regering in vijf jaar tijd. Twee leden van de regerende United People’s party (Verenigde Volkspartij, UP) deserteerden: voormalig Vromi-Minister Maurice Lake en Silvio Matser. Ook Frans Richardson (Verenigd St. Maarten, USp) stemde voor de motie.

De redenen voor de motie zijn niet erg concreet. In de overwegingen verwijt de oppositie het kabinet een gebrek aan respect voor het parlement, gebrek aan leiderschap en het ontbreken van een meetbaar regeerprogramma.

Fiscale fraude
Het was al langer bekend dat het niet boterde tussen de UP en het lid Matser, dat in januari werd veroordeeld voor fiscale fraude tot een deels onvoorwaardeleijke gevangenisstraf en dienstverlening. Matser’s failliete constructiebedrijf Energizer moet een boete van 4.5 miljoen gulden betalen.
Matser voelt zich te kijk gezet door zijn eigen fractieleden en zegt dat hij overal buiten wordt gehouden.

Frans Richardson, door Heyliger bij de coalitie gehaald om de steun in het parlement te verbreden, kreeg het lid op zijn neus toen hij enige tijd geleden Justitieminister Dennis Richardson naar huis wilde sturen.

Onduidelijk
Waar de pijn zit bij het UP-lid Maurice Lake, een voormalig politiek adviseur van Heyliger, is onduidelijk. Hij zei gisteren dat hij geen zitting gaat nemen in het nieuwe kabinet maar dat hij lid van het parlement blijft.

Door Hilbert Haar