Frans richardson - niet onder eigen vlag naar de kiezers? - foto Today / Leo Brown

Frans richardson – niet onder eigen vlag naar de kiezers? – foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Hooguit vijf partijen doen mee aan de parlementsverkiezingen in St. Maarten op 29 augustus. De Kiesraad maakte dit weekeinde bekend dat vijf partijen een aanvraag voor registratie hebben ingediend voor de deadline, die woensdag om half zes ‘s middags afliep.

 
De Kiesraad heeft de namen van de deelnemende partijen niet vrijgegeven. Het staat echter vast dat de traditionele drie – Democratische Partij, Verenigde Volkspartij (UP) en Nationale Alliantie – hun zaakjes tijdig in orde hadden.

 
Ook de CPC (Burgers voor Positieve Verandering) van milieuactivist Rueben Thompson heeft zich tijdig aangemeld. Het is vrijwel zeker dat ook de Sociale Hervormingspartij van Jacinto Mock de deadline heeft gehaald.

 
Bombarie
Dit zou betekenen dat het onafhankelijk parlementslid Frans Richardson, de voormalige nummer twee van de Nationale Alliantie die in december met veel bombarie de USP oprichtte, toch niet onder eigen vlag naar de kiezers gaat. Ook de OSPP van voormalig gedeputeerde Lenny Priest heeft niet meer van zich laten horen.

 
Jeffrey Richardson, die in 2010 nog meedeed met de Concordia Politieke Alliantie (CPA) – en met 125 stemmen genoegen moest nemen – heeft kennelijk ook de handdoek in de ring gegooid.

 
De Kiesraad onderzoekt nu of de vijf partijen aan alle voorwaarden voldoen. Er is nog een mogelijkheid om plooien glad te strijken en als dat niet lukt, staat nog de gang naar de rechter open om deelname af te dwingen.

 
Door Hilbert Haar