Studenten en vertegenwoordigers van St. Eustatius Medische School buiten het administratiekantoor in Philipsburg, St. Maarten - foto: The Daily Herald

Studenten en vertegenwoordigers van St. Eustatius Medische School buiten het administratiekantoor in Philipsburg, St. Maarten – foto: The Daily Herald

PHILIPSBURG – Zo’n 40 studenten en bestuurders van de University of St. Eustatius School of Medicine (USESOM) verzamelden zich maandagmiddag voor het bestuurskantoor in Philipsburg voor een ‘noodgesprek’ met minister-president Sarah Wescot-Williams en minister van onderwijs Patricia Lourens-Philip.

 
Zonder erkenning door de St. Maartense overheid kan de medische school niet geaccrediteerd worden door de Accreditation Commission on Colleges of Medicine (ACCM) en dreigen studenten hun opleidingen en docenten hun banen kwijt te raken.

 
Verhuizing
In september verhuisde de school van Statia naar St. Maarten, omdat het in tegenstelling tot de medische school op zustereiland Saba geen toestemming kreeg van de Nederlandse overheid om geneeskundige opleidingen te verzorgen.
Inmiddels in andere handen overgegaan, heropende de school in september in St. Maarten met 400 aspirant artsen, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Canada. De betere mogelijkheden voor klinisch onderwijs en research op St. Maarten zouden reden voor de medische school zijn geweest om Statia te verlaten. De school was sinds 1999 op Statia gevestigd.

 
Brieven
Studentenvertegenwoordiger Brandon Kirshner en Chief Operations Officer Ilene Weinstein lieten weten dat tenminste twaalf brieven naar de overheid in St. Maarten zijn gestuurd. Alle brieven bleven echter onbeantwoord, en beloftes van voormalig minister van onderwijs Silveria Jacobs worden door haar opvolgster niet gestand gedaan.

 
De studenten hebben nu bijna een semester in St. Maarten gestudeerd, maar hun toekomst is onzeker zolang de overheid niet de zo gewenste erkenning verstrekt. “Het gaat om de levens van honderden studenten,” zegt Krishner buiten het administratiekantoor.

 
Aanvankelijk weigerden overheidsfunctionarissen met de vertegenwoordigers van de medische school in overleg te gaan, omdat er langs officiële weg geen gesprek was aangevraagd. Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening, Milieu en Infrastructuur Maurice Lake sprak wel kort met de delegatie, terwijl deze buiten het administratiekantoor stond te wachten. Lake verzekerde de schoolvertegenwoordigers dat de overheid onderwijs wel degelijk serieus neemt. Hij wilde ook de indruk wegnemen dat de overheid niet met hen wilde spreken.

 
Noodgesprek
Maandagavond vond er alsnog een gesprek plaats tussen minister-president Wescot-Williams, minister Lourens, secretaris-generaal van het department van Algemene Zaken Alston Lourens en vertegenwoordigers van de medische school. Dit zogenaamde ‘noodgesprek’ vond maandagavond reeds plaats, omdat de vertegenwoordiger van de eigenaren van de medische school op dinsdagochtend al weer naar de Verenigde Staten terugkeerde.

 
“Hoofdonderwerp van gesprek tijdens deze bijeenkomst was een evaluatie van hun verzoek tot erkenning voor USESOM af te geven door de afdeling jurisdische zaken van het departement van Algemene Zaken. Het is overeengekomen dat juridische zaken de situatie zal beoordelen en binnen een week advies zal uitbrengen,” liet Alston Lourens na de bijeenkomst weten.

 
Door John van Kerkhof