Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties wil dat Sint Maarten een betere samenwerking aangaat met Saba en Sint Eustatius. Dat schrijft hij in een brief aan de Sint Maartense premier Sarah Wescot-Williams. De wijze waarop Sint Maarten bepaalde punten nu afhandelt, noemt hij ‘ in toenemende mate bepalende factoren voor de relatie met Sint Maarten’.

Plasterk wil dat Sint Maarten stopt met het heffen van dubbele belastingen op goederen voor Caribisch Nederland. Er wordt nu zowel Algemene Bestedingsbelasting (ABB) als Turnovertax geheven op spullen die uit- en doorgevoerd worden. Die laatste belasting mag volgens Plasterk niet geheven worden. Sint Maarten is hier alvan op de hoogte sinds 2011, aldus de brief.

Medisch spoedvervoer
Een tweede punt dat de minister noemt is het in gevaar brengen van het medische spoedvervoer op Saba en Statia. Sint Maarten eist dat de eilanden met een lokale aanbieder werken, maar er is geen lokale partij die aan alle eisen voldoet. Daarom wordt nu een Canadese helikopter ingezet, maar die wordt volgens Plasterk tegengewerkt bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Hij vraagt de regering om ervoor te zorgen dat de helikopter ‘goed kan functioneren’ op Sint Maarten.

Ook de hoge tarieven van Winair, de enige vliegmaatschappij tussen de Bovenwindse eilanden, en het niet afgeven van een vergunning voor het ontsluiten van een glasvezelverbinding voor Saba en Statia hebben de aandacht van Plasterk.

De hele brief van minister Plasterk is hier te lezen.