Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties is van plan om in 2015, tijdens de eerste grote evaluatie van de nieuwe staatkundige verhoudingen, de huidige koers te ‘finetunen’. Hij wil niet ‘afkoersen op nieuwe ingrijpende wijzigingen’.  Dat staat in het reisverslag dat hij de Tweede Kamer heeft gestuurd van zijn bezoek aan de Antilliaanse eilanden eind januari.

In de brief vat Plasterk zijn indrukken van elk eilanden kort samen. De toon van de brief is positief, maar hier en daar wijst hij ook op punten die moeilijker liggen. Over Aruba schrijft hij bijvoorbeeld dat de oppositie zich zorgen maakt over de overheidsuitgaven. Plasterk spreekt in de brief zijn waardering uit voor de nieuwe regering van Curaçao. Voor wat betreft de financiële situatie wacht hij op het oordeel van het College Financieel Toezicht.

Sint Maarten
Sint Maarten moet snel werk maken van het op orde krijgen van de begroting, anders dreigt ook voor dit land een aanwijzing van Nederland. Plasterk gaat Sint Maarten een brief sturen met daarin de standpunten van de Nederlandse regering op een aantal problemen waar het land mee kampt, zoals de tarieven van Winair, de dubbele belastingen en met medisch spoedvervoer per helicopter.

BES
Plasterk ziet zichzelf als minister van Koninkrijksrelaties als centraal en delegerend aanspreekpunt voor Bonaire, Saba en St. Eustatius. Hij zal waar nodig ‘vraagstukken delegeren waar ze thuishoren’. Van 11 tot 15 maart is er in Nederland een Caribisch Nederland-week waar onderwerpen als medisch verkeer, infrastructuur en armoedebestrijding aan bod zullen komen.

Over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft hij gesproken met bankdirecteur Emsley Tromp en met de premiers Daniel Hodge en Sarah Wescot-Williams. Plasterk wacht op een audit bij de bank, die moet bijdragen aan hersteld vertrouwen.

door: Jamila Baaziz