Studenten delen hun ervaringen tijdens de studentenconferentie op Saba - foto: Hazel Durand

Studenten delen hun ervaringen tijdens de studentenconferentie op Saba – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Drie Sabaanse studenten hebben supportgroep gevormd, speciaal voor studenten van Saba die al in Nederland studeren of binnenkort naar Nederland gaan. Voorheen vielen de studenten van Saba onder de S4 (St. Maarten Student Support Services). De S4 is dit jaar opgeheven.

Een van de oprichters is Nataly Linzey. Zij is in 2011 op eigen houtje naar Nederland gegaan. “Als een ‘freemover’ begrijp ik hoe moeilijk het is om aan te passen aan een nieuwe omgeving en om alles zelf uit te zoeken.” Daarom heeft ze samen met medestudenten Cisely Wilson en Solange Wilson de supportgroep opgezet, om zo nieuwe studenten te helpen met het settelen in Nederland.

Minder dan twintig studenten volgen hun studie op dit moment in Nederland. Het is niet zeker hoeveel studenten naar Nederland gaan dit jaar, aangezien de definitieve eindexamenresultaten in augustus bekend worden.

Student Support Group Saba
De groep heeft een facebookpagina gecreëerd: Student Support Group Saba, waar Sabaanse studenten in Nederland hun ervaringen en informatie delen. “Op de pagina kunnen studenten bijvoorbeeld advies geven over het vinden van een kamer of updates delen over studiefinanciering”, vertelt Linzey.

De studenten hebben in juni al aan de bel getrokken tijdens een bijeenkomst met Sabaanse eilandraadsleden in Den Haag. Zij vinden dat studenten veel beter begeleid moeten worden als ze naar Nederland gaan. Het vinden van woonruimte en de kosten van bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering zijn heikele punten.

Tijdens de studentenconferentie georganiseerd door de Saba Labour Party (SLP) op Saba, heeft eilandraadslid Monique Wilson toegezegd de studenten te gaan helpen met hun initiatief. “We willen niet alleen de studenten in Nederland, maar ook de studenten die in Amerika zijn helpen”, zegt Wilson.

Taalbarrière
Veel studenten op Saba twijfelen tussen een vervolgstudie in Nederland, in de regio of in de Verenigde Staten. Dit heeft ook te maken met de taalbarrière; middelbaar onderwijs op Saba is in het Engels. Regelmatig keren studenten terug zonder hun studie te hebben afgerond, dit komt ook door gebrek aan voorbereiding. “Voorbereiding kost tijd. Het is beter voor studenten om te beginnen met de voorbereidingen in hun laatste jaar van de middelbare school,” vindt Linzey.

Tijdens de studentenconferentie deelden studenten die momenteel in Nederland studeren hun ervaringen. Student Angie Ignacio: “het is belangrijk om te weten welk beroep je echt wilt uitoefenen later. Veel studenten komen terug naar huis, omdat ze niet weten wat ze willen. Het is belangrijk voor studenten om veel onderzoek te doen voordat ze vertrekken.”

Door Hazel Durand