Een aantal geslaagden van de Nederlandse cursus op Saba

Een aantal geslaagden van de Nederlandse cursus op Saba

THE BOTTOM – Steeds meer Sabanen volgen een cursus Nederlands op het eiland. Veel overheidsdiensten en eiland regulaties zijn in het Nederlands geschreven en een goedbetaalde baan bij de overheid vereist goede beheersing van het Nederlands.

Veel cursisten volgen de cursus om een betere kans te hebben op de arbeidsmarkt. Jongeren willen graag bij de politie, douane, kustwacht of brandweer werken, waarvoor ze goed Nederlands moeten kunnen. Dit is een nadeel voor veel jongeren, omdat de instructietaal op de middelbare school op Saba in het Engels is.

De meeste mensen die bij de politie en douane op Saba werken, zijn aangetrokken uit het buitenland. Dit personeel is duur, omdat er daggeld, huizen en transport geregeld moeten worden.

Kustwacht
Shamile Levenstone wil bij de kustwacht gaan werken. Hij is net afgestudeerd. Hoewel hij geen goed Nederlands kan, stopt hem dit niet. Nu volgt hij de cursus Nederlands A1. “Ik moet in staat zijn om Nederlands te spreken en te schrijven om bij de kustwacht te kunnen aanmelden. Ik kan het nu een beetje lezen en schrijven. Ik vind het belangrijk dat we de taal leren, omdat het verplicht is op de BES-eilanden.”

De cursussen worden aangeboden door Saba Reach Foundation in samenwerking met de Nederlands-Vlaamse Accreditatie organisatie en de geaccrediteerde Universiteit of the Dutch Caribbean op Curaçao.

Slagingspercentage
Saba Reach Foundation biedt de cursus Nederlands aan op de niveaus A1, A2, B1 en B2. Volgens La-Toya Charles, directeur van Saba Reach Foundation, was er een slagingspercentage van 95 procent het afgelopen schooljaar. Toen deden 27 personen mee. Dit schooljaar volgen twintig mensen de cursus, wat grote aantallen zijn voor een eiland met slechts tweeduizend bewoners.

Volgen Charles betalen meestal de werkgevers de kosten van de cursus. De meesten doen het om de taal beter te beheersen en zo meer kans hebben op de arbeidsmarkt en een aantal, vooral buitenlanders uit de regio, doen mee als onderdeel van het naturalisatieproces.

Tessa Alexander is een sociaal werker/gezinsvoogd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en komt uit St. Lucia. Zij volgt de Nederlands A2 cursus om beter te communiceren met haar collega’s. “Ik wil emails aan mijn collega’s in het Nederlands typen en ik wil bepaalde opleidingen die in het Nederlands zijn volgen. Saba is een Nederlands eiland. Terwijl er veel Engels wordt gesproken, is Nederlands de moedertaal.”

Alexander vindt het belangrijk dat mensen op Saba gebruikmaken van de cursussen om zo vooruit te komen. “Zorg dat je niet achterblijft. De jeugd moet deze kans niet voorbij laten gaan.”

Zelfvoorzienend
Monique Wilson is ook een sociaal werker/gezinsvoogd bij Jeugd en Gezin en vindt ook dat de jeugd de Nederlandse cursussen moet omarmen, zodat ze zelfvoorzienend worden. Ze benijdt de andere eilanden in de voormalige Nederlandse Antillen, waar er betere beheersing is van het Nederlands. “Engels is onze eerste taal, maar we hebben het Nederlands nodig.”

Door Hazel Durand