De rekentoets van onderwijsminister Jet Bussemaker krijgt veel kritiek in de onderwijswereld - foto: Rijksoverheid

De rekentoets van onderwijsminister Jet Bussemaker krijgt veel kritiek van de onderwijswereld – foto: Rijksoverheid

DEN HAAG – In tegenstelling tot Bonaire en Sint Eustatius wordt de omstreden rekentoets niet ingevoerd op Saba. Dat bevestigt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen middelbare scholieren in heel Nederland te maken met de rekentoets als verplicht onderdeel van het eindexamen. Alleen op Saba komt geen verplichte rekentoets, omdat daar al op vrijwillige basis een Engelstalige rekentoets wordt afgenomen.

Kritiek
De rekentoets krijgt veel kritiek in de onderwijswereld. Critici vinden dat de rekentoets zich teveel toespitst op verhaaltjessommen. De toets zou eerder draaien om taalvaardigheid dan om rekenkunde.

Het ministerie van OCW laat weten dat de toets rekening houdt met zowel de voor de rekentoets benodigde taalvaardigheid als met de cultuurverschillen tussen Europees en Caribisch Nederland.

Instructietaal
Leerlingen op het Engelstalige Sint Eustatius maken de toets de komende jaren nog in het Nederlands. Op het eiland wordt na de zomer Engels ingevoerd als instructietaal vanaf de brugklas. De lichting leerlingen die volgend jaar naar de middelbare school gaat, maakt later in de eindexamenklas een Engelstalige rekentoets.

5 procent
Voor de rekentoets mag maximaal 5 procent van alle leerlingen in Nederland zakken, stelt onderwijsminister Jet Bussemaker. Alleen voor Caribisch Nederland wordt er geen maximumpercentage gehanteerd. “Dit is niet één op één door te trekken naar Caribisch Nederland vanwege het effect van de kleine getallen. Die maken dat een relatief klein aantal gezakte leerlingen kan zorgen voor een percentueel hoog aantal”, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Door Pieter Hofmann