Raadsleden van Saba luisteren aandachtig naar de persoonlijke en moeilijke verhalen van de Sabaanse studenten die in Nederland studeren. - foto: John Samson

Raadsleden van Saba luisteren aandachtig naar de verhalen van de Sabaanse studenten die in Nederland studeren – foto: John Samson

DEN HAAG – Jongeren uit Saba moeten snel en veel beter begeleid worden als ze naar Nederland gaan om te studeren. Een groep Sabaanse studenten hebben politici van het eiland daarop aangesproken tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

Bijna alle Sabaanse studenten geven hetzelfde aan: ze hebben het in de afgelopen jaren moeilijk gehad, omdat ze niet goed op het studentenleven zijn voorbereid. De studenten vinden dat de jongeren die binnenkort ook naar Nederland gaan veel beter ingelicht moeten worden. Anders raken ook die toekomstige studenten in de problemen, vrezen ze.

De dertien aanwezige jongeren vertellen elk openhartig hun verhaal aan de vijf aanwezige raadsleden van de partijen SLP en WIPM. Geld wordt soms een groot probleem, door bijvoorbeeld de eigen risico van de ziektekostenverzekering. Studenten moeten elk jaar de eerste 375 euro aan zorgkosten zelf betalen, maar dat geld hebben ze vaak niet.

Ook het vinden van een woonruimte blijkt in de praktijk erg lastig, door allerlei regeltjes en wachtlijsten. “Ik weet echt niet of ik het in Nederland had kunnen redden, als mijn oudere zus er niet was om mij op een gegeven moment op te vangen. Anders was ik dakloos”, vertelt één van de studenten tijdens de groepssessie.

Huis met mannen delen
Een ander heikel punt voor de Sabanen, is dat sommige vrouwelijke studenten pas in Nederland erachter komen dat zij een studentenhuis met mannen gaan delen. En laat dat iets zijn wat tegen de normen en waarden van veel Sabanen ingaat, zegt eilandsraadslid Carl Buncamper.

Wat de studenten nu zeker weten is dat het beeld dat al jaren op Saba heerst over studeren in Nederland, heel anders is dan de werkelijkheid. De jongeren zijn bereid om tijdens hun vakantie op het eiland langs scholen te gaan, desnoods om in Nederland nieuwe studenten te begeleiden. Maar ze geven aan dat, hoe graag zij dat ook willen, niet altijd over de tijd of het geld beschikken. De overheid moet daarom vaste begeleiders in Nederland aanstellen waar zij terecht kunnen.

Politici aan zet
Het is niet de eerste keer dat Sabaanse politici zo’n bijeenkomst houden. Vorig jaar kwam er maar een enkeling opdagen. “Ik ben blij met deze hoge opkomst”, vertelt studente Nataly Linzey (24) bij binnenkomst. Zij maakt zich al jaren hard voor de belangen van de bovenwinders in Nederland. “Dit jaar is er meer rekening gehouden met het schema van de studenten. En het nieuwe raadslid Monique Wilson heeft erg haar best gedaan om van tevoren studenten te benaderen.”

De studenten willen graag met de politici op hun eiland aan concrete oplossingen werken, op één voorwaarde: dat de raadsleden waarmee ze in gesprek zijn er nu écht werk van gaan maken. Maar diezelfde raadsleden geven aan dat zij niet altijd bevoegd zijn om de problemen op te lossen, maar beloven de boodschap van de studenten door te geven aan gezagvoerders en overheidsinstanties die dat wel kunnen. De komende dagen – tijdens Caribisch Nederland week – willen zij in ieder geval aan ambtenaren in Den Haag de problemen van de Sabaanse studenten onder de aandacht brengen.

Door John Samson