Foto: Hogeschool Rotterdam

WILLEMSTAD – Na het misverstand begin dit jaar dat Hogeschool Rotterdam onder andere Curaçaose studenten niet zou willen vanwege slechte slagingsresultaten, is de opleiding nog steeds in trek bij Curaçaose jongeren. Alleen onder de jongeren die geen studiebeurs via de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) willen, is de interesse wel lager.

Sowieso is het aantal jongeren dat zonder beurs in Nederland wil studeren, lager. Dat zegt Jealaine Alexander van My Future Career. Deze organisatie bereidt jongeren die niet willen lenen bij SSC, de zogeheten ‘free movers’, voor op hun studie in Nederland en geeft ze begeleiding tijden het studeren.

“De consternatie aan het begin van dit jaar heeft zeker invloed gehad, maar er zijn ook andere factoren”, zegt Alexander. Een grote groep wacht met studeren. “De ‘gap year’ wordt steeds populairder. Want ze weten niet wat ze willen studeren en het ontbreekt hen aan informatie.”

Ook de economische situatie op het eiland is een factor. Hierdoor hebben ouders onvoldoende baangarantie om vervolgens hun kinderen financieel bij te staan tijdens hun studie.

Nog steeds welkom

In februari berichten media dat Arubaanse en Curaçaose studenten niet meer welkom op de Rotterdamse hogeschool zijn. Maar de hogeschool ontkent dat en zegt dat ze juist studenten gaat helpen om het aantal geslaagden te verhogen.

Hogeschool Rotterdam zelf merkt weinig van de commotie van begin dit jaar, zegt Marja Bakker. 246 studenten van de Caribisch-Nederlandse eilanden zijn geregistreerd van wie 135 uit Curaçao. Ze vertelt dat dit aantal bijna gelijk is met de aantallen van voorgaande jaren. Dat geldt ook voor de studenten die aan het voorbereidingsprogramma ‘Subi Jet pa bo Get’ meedoen om naar de hogeschool te gaan.

Bakker zegt wel dat het nog om aanmeldingen gaat. Het aantal kan nog veranderen omdat jongeren nog kunnen beslissen ergens ander te gaan studeren of zakken voor hun examen van de middelbare school.

Een woordvoerder van de SSC laat eveneens weten dat onder de bursalen die naar Nederland gaan, Hogeschool Rotterdam nog steeds populair is. En ze daarin weinig verandering zien met andere jaren.