Foto: Subi Jet pa bo Get

WILLEMSTAD – Hogeschool Rotterdam ontkent dat Curaçaose en Arubaanse studenten niet welkom zijn vanwege slechte slagingsresultaten. Integendeel, de Hogeschool Rotterdam heeft zich verplicht om te helpen bij het verlagen van het aantal studenten dat niet afstudeert. Dit zegt Irene Kastaneer. Zij is de vertegenwoordiger van de Hogeschool Rotterdam op Curaçao.

Kastaneer is coördinator van het project ‘Subi Jet pa bo Get’ (Stap in vliegtuig en ga ervoor). Dit is een voorbereidingsprogramma op Curaçao en Aruba voor studenten die aan de Hogeschool Rotterdam gaan studeren. Onderwerpen als taal, cultuurverschillen, budgetteren en studievaardigheden komen aan bod. Maar het programma moet beter.

Beter advies
De trainers van het voorbereidingsprogramma zijn begin februari afgereisd naar Rotterdam om verbeteringen voor het programma af te timmeren. Trainer Sennon Kastaneer heeft deze bijeenkomsten aan de hogeschool bijgewoond: “Het is niet waar dat de studenten niet meer welkom zijn. Wat wel belangrijk is, is dat het programma meer aansluit aan de behoeften van de studenten en een duidelijker advies krijgen na hun studiekeuze-check. Het kan dus voorkomen dat we studenten die nog jong zijn of bij wie het Nederlands onvoldoende is, aanraden om eerst een opleiding op hun eiland te gaan volgen.”

Sennon Kastaneer in gesprek met Dulce Koopman

De uitval onder studenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk die in Nederland studeren, is erg hoog. De Hogeschool maakten vorig jaar bekend geen Curaçaose en Arubaanse studenten meer te willen werven. De school heeft in juni bij de Nederlandse minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven op aangedrongen Caribische studenten te verplichten een instroomprogramma te volgen.

De Arubaanse universiteit heeft overigens al enige jaren een speciaal jaar die studenten voorbereidt om in Nederland of Amerika te studeren. Ze worden bijvoorbeeld bijgespijkerd in Nederlands en ook studievaardigheden.

Na het vierlanden-overleg over onderwijs in februari, hebben Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Nederland een werkgroep opgericht om te onderzoeken waarom veel Caribische studenten geen diploma halen.

Studenten en trainers van Subi Jet pa bo Get van Curaçao en Aruba met Ron Bormans van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam. Foto: Subi Jet pa bo Get

Terugkerend onderwerp
Studenten die geen diploma behalen, moeten hun studielening en OV-kosten terugbetalen en blijven vaak in Nederland om te gaan werken. Het Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte benadrukte tijdens het Interparlementair Overleg vorige maand op Sint-Maarten dat het vervolgonderwijs in Nederland juist moet bijdragen aan de ontwikkeling van Caribisch Nederland. Dus dat studenten met een diploma op zak weer terugkeren. “Dat is ook een steeds terugkerend onderwerp in de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.”