Studenten luisteren naar Calvin Mardembrough tijdens de studiebeurs - foto: Hazel Durand

Studenten luisteren naar Calvin Mardembrough tijdens de studiebeurs – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “Ik kies om in Amerika te studeren omdat ik veel Sabaanse schoolverlaters uit Nederland op het eiland zie. Volgens hen is het in Nederland moeilijk om te leven”, zegt eindejaarsleerling Niel Wilson van de Saba Comprehensive School.

Voor het eerst is er op de school een studiebeurs gehouden. De focus ligt op vervolgopleidingen in Amerika en de regio. Sabanen kiezen doorgaans voor een betaalbare studie in Nederland, maar de taalbarrière zorgt voor veel drop-outs. De studiebeurs moet leerlingen laten zien dat Nederland niet de enige optie is.

Kiezen
Aan het eind van deze maand moeten de vijftien eindejaarsleerlingen kiezen waar ze gaan studeren, zodat ze hun studiefinanciering in orde kunnen brengen. “Als ze naar Nederland willen, dan het hangt af van hoe bereid ze zijn om te studeren in het Nederlands. In Nederland kun je wel in het Engels studeren, maar het is niet mogelijk voor studenten om buiten school te communiceren in het Engels”, zegt studieadviseur Elisabeth Koevoets.

Leerling Michel Hassell kiest ook voor Amerika. “Dan kan ik communiceren in mijn moedertaal. Ik kan dan ook op een campus wonen en ik denk dat ik meer steun krijg van het schoolmanagement en studiegenoten die dezelfde taal spreken.”

Cultuurverschil
“Ja, studeren in Nederland is goedkoper, maar het cultuurverschil speelt een belangrijke rol. Leerlingen die een school in Amerika of in de regio kiezen keren eerder terug na hun studie”, zegt Calvin Mardembrough, Senior Study Financing Policy Advisor voor het ministerie van Onderwijs in St. Maarten.

Mardembrough heeft ervaring met het plaatsen van leerlingen van Sint Maarten op scholen in Amerika en de regio. “Investeer 15.000 tot 20.000 dollar per jaar om een student in de regio te laten studeren. De student is binnen 24 of 36 maanden terug op het eiland terwijl een studie in Nederland, vaak op MBO niveau, langer dan drie jaar duurt.”

Door Hazel Durand