Het noodweer zorgde voor aardverschuivingen - foto: Hazel Durand

Het noodweer zorgde voor aardverschuivingen – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Een belangrijke communicatietoren van het telefoonbedrijf Satel op Saba is vannacht bezweken tijdens een storm die over het eiland raasde.

 
Volgens het telefoonbedrijf zal het ongeveer een tot twee weken duren voordat alle telefoonlijnen weer in orde zijn. Het materiaal voor reparatie van de toren moet namelijk uit Israël komen.

 
Aansluiting
De storm ging gepaard met hevige regenval en onweer. “Het staat er slecht voor. Wij zijn met man en macht met onze collega’s in St. Maarten en St. Eustatius aan het werken aan een oplossing. Onze aansluiting met de wereld is afgebroken,” zegt Stephen Hughes, technicus bij Satel.

 
Er is 254 millimeter regen gevallen, dit ging gepaard met windvlagen van 80 kilometer per uur. Er is veel schade door aardverschuivingen en overstromingen. Door een blikseminslag is ook het politiebureau niet telefonisch bereikbaar. “De situatie is erg. Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft een nieuwe alarmnummer moeten installeren,” meldt KPCN in een persbericht.

 
Rotsen
De laatste vlucht uit Saba is gisteren geannuleerd. Bij de haven zijn er problemen doordat grote rotsen de weg blokkeren. “Ik moet met een loader de weg vrij maken,” zegt Egon Linzey. “Mensen kunnen zelf niet met kleine auto’s doorrijden.” Sommige mensen claimen zelfs hagel te hebben bezien. “Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik vannacht hagel zag”, zegt Voltaire Simmons. Vanochtend is alles in werk gezet om de wegen weer begaanbaar te maken.

Door overstromingen raakten automobilisten de macht over het stuur kwijt - foto: Hazel Durand

Door overstromingen raakten automobilisten de macht over het stuur kwijt – foto: Hazel Durand

 
Door Hazel Durand