DEN HAAG – Nederland moet maatregelen nemen tegen gevaren voor Aruba, Bonaire en Curaçao door de gespannen situatie in Venezuela. In de Tweede Kamer in Den Haag zijn vandaag daarom een aantal moties ingediend aan het adres van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).
Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Raymond Knops (CDA) zijn geschrokken door de dreigende taal van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De president zei eerder dit jaar dat zijn land de ‘verdedigingszone’ had opgeschoven tot voorbij Aruba, Bonaire en Curaçao. De Kamerleden roepen Koenders nu op om ‘geruststellende maatregelen’ te nemen om de integriteit van de Koninkrijksgrenzen te beschermen.
De minister vindt het voorstel van Ten Broeke en Knops een ‘moeizame motie’. Koenders: “Wij zijn waakzaam en alert. Uiteraard houden wij de situatie goed in de gaten.”
Vluchtelingen
De VVD en CDA zijn ook bang dat de Benedenwindse eilanden grote stromen vluchtelingen te verwerken krijgen. De partijen willen dat Koenders er bij de regeringen van Aruba en Curaçao op aandringt om het toezicht op de immigratie uit Venezuela te versterken. Koenders zegt dat hij daar al mee bezig is. Het aantal vluchtelingen is volgens hem marginaal.
Volgens Raymond Knops (CDA) beschikt de Curaçaose krant Extra over een geheim rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin staat onder meer dat Nederland wel een grote stroom Venezolaanse vluchtelingen voorziet. Koenders: “Niet dat ik iets te verbergen heb, maar ik heb geen idee welk rapport dat zou kunnen zijn.”
Vrijlating oppositieleiders
Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) moet Nederland daarnaast aandringen op de vrijlating van gevangen demonstranten en oppositieleiders. Hij gelooft niet in een eerlijk proces in het socialistische land. Koenders heeft gesproken met de Venezolaanse vicepresident en de Venezolaanse ambassadrice in Nederland. Hij heeft in die gesprekken niet gevraagd om vrijlating, maar aangedrongen op een eerlijk proces voor de gevangen oppositieleiders. “We kijken met een kritisch oog naar de rechtspraak.”
Volgende week stemt de Tweede Kamer over de ingediende voorstellen.
Door Pieter Hofmann