Een boot met illegale immigranten uit Venezuela is aangehouden door de kustwacht - archieffoto: Kustwacht

Een boot met illegale immigranten uit Venezuela is aangehouden door de kustwacht – archieffoto: Kustwacht

DEN HAAG – Venezuela belooft een belangrijk onderwerp te worden in het komende debat over de Kustwacht Caribisch Gebied. Volgens de Nederlandse regering komen er maar weinig Venezolaanse vluchtelingen naar de eilanden. De Kustwacht op Curaçao meldt dat de controles juist zijn gestegen door de situatie in het buurland.

De Tweede Kamer vergadert dinsdag over de Kustwacht.

Tot nu toe zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dat de situatie scherp in de gaten gehouden wordt, maar dat er geen vluchtelingenstromen vanuit Venezuela op gang gekomen zijn. De meesten zullen naar andere buurlanden uitwijken, zei de bewindsman tijdens een Kamerdebat op 30 juni.

Werkdruk
Navraag ter plaatse levert een ander beeld op. Volgens de Kustwacht is het aantal controles gestegen door de komst van Venezolaanse vluchtelingen. Daarmee is ook de werkdruk toegenomen. Ook vandaag is een boot met vijftien Venezolaanse vluchtelingen aangekomen op Curaçao, bevestigt het Openbaar Ministerie op het eiland.

De bezuinigingen helpen niet mee. “Die snijden er aardig in. Met de capaciteit moeten we creatief zijn”, zegt woordvoerder van de Kustwacht Roderick Gouverneur. “Daarom is er ook een taskforce opgericht om samen te werken.”

De taskforce bestaat uit politie, immigratiedienst, douane en Defensie. Onderling wisselen ze informatie uit. “We gaan dus niet in het wilde weg het water op, maar op basis van informatie nemen we doelgericht actie”, zegt Gouverneur.

Bij de Marine is de werkdruk niet toegenomen, zegt woordvoerder Maartje van der Maas. “Dit is ons werk. We krijgen wel meer verzoeken, zoals laatst in de zaak van politieagent Ferry Bakx, maar niet vanwege Venezolaanse vluchtelingen.”

Onderscheppingen
In augustus onderschepte de Kustwacht twee boten met vluchtelingen. Dat is een toename, zegt Gouverneur, die vreest voor nijpende situaties op het water. “Laatst hadden we een onderschepping van 21 personen op een heel klein bootje. Een verdrinking kan dan snel gebeuren.”

De Kustwacht heeft vaker te maken met zinkende boten, relativeert Gouverneur. Meestal zijn dat betrapte drugssmokkelaars die het bewijsmateriaal willen vernietigen. “Illegale immigratie is altijd al een kerntaak van ons. Maar het is wel moeilijker geworden.”

In heel 2015 onderschepte de Kustwacht achttien mensen op verdenking van illegale immigratie.

Onrust
In Venezuela is het al jaren onrustig. Het Zuid-Amerikaanse land kampt met grote economische, politieke en sociale onrust. Vorige week gingen in hoofdstad Caracas meer dan een miljoen mensen de straat op. De demonstranten willen met een referendum een afzetprocedure in gang zetten tegen president Nicolas Maduro.

Door Pieter Hofmann