Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) - foto: Tweede Kamer

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) – foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet verwacht geen massale toevlucht van Venezolanen naar Aruba, Bonaire en Curaçao als de situatie in Venezuela sterk verslechterd. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer.

Volgens de minister zullen Venezolanen die op de vlucht slaan eerder naar de buurlanden vluchten, dan naar de abc-eilanden. Extra patrouilles van de kustwacht geven tot nu toe geen beeld van verhoogde immigratie, aldus de minister. Er is volgens Koenders ook geen aanleiding om een (tijdelijke) Caribische visumplicht voor Venezolanen in te voeren. 


Doemscenario
VVD, D66, CDA en PVV maken zich zorgen of het Koninkrijk op dit moment voorbereid is op een doemscenario, waarbij bootvluchtelingen massaal richting de abc-eilanden vertrekken. Er is al maanden grote politieke onrust in Venezuela, met een enorm tekort aan levensmiddelen, water, stroom en medicijnen.

Op Curaçao zijn er in juni twee verschillende groepen bootvluchtelingen door de politie aangehouden. Ook zijn er sterke signalen dat Venezolanen nu vaker per vliegtuig komen om daarna in de illegaliteit te verdwijnen. Een grote zorg die de Kamer deelt is dat asielbeleid en -wetgeving op de eilanden ontbreken. Curaçaose wist onlangs niet wat het eiland met één Syrische vluchteling moest doen en besloot hem op te sluiten.

Nauw overleg
De minister wil niet zeggen hoe de scenario’s waarmee de Nederlandse regering rekening houdt, worden ingevuld. De data over in- en uitstroom op de eilanden zijn nagenoeg stabiel, volgens de minister. Hij verzekert de Kamer dat de situatie op de eilanden dagelijks in de gaten wordt gehouden en dat er ook nauw overleg plaatsvindt tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie, de ambassade in Venezuela en de autonome Caribische Koninkrijkslanden en de Rijksvertegenwoordiger op Bonaire.

André Bosman (VVD) - foto: Tweede Kamer

André Bosman (VVD) – foto: Tweede Kamer

Motie over Curaçao
Kamerlid André Bosman heeft er weinig vertrouwen in dat de politiek op Curaçao voorbereid is op mogelijke komst van (boot)vluchtelingen. Zijn zorgen worden gewekt door een commissievergadering op het eiland, met de vraag van Pais-Statenlid Alex Rosaria: ‘Hoe veilig is onze grens?’ Volgens Bosman een teken dat Curaçao de situatie niet goed genoeg onder controle heeft. Bosman dient namens de VVD een motie in, waarin de Nederlandse regering verzocht wordt om Curaçao op migratie- en asielmaatregelen aan te dringen. De minister ondersteunt deze motie.

Door John Samson