D66-Kamerlid Alexander Pechtold. Foto: Pieter Hofmann.

D66-Kamerlid Alexander Pechtold – foto: Pieter Hofmann.

DEN HAAG – De Tweede Kamer vindt de Nederlandse regering ‘naïef’ als het Venezuela aangaat. Het parlement is onder meer bezorgd over Venezolaanse invloed op lokale verkiezingen en de recente aankoop van de raffinaderij op Aruba.

De Kamer ziet met lede ogen aan hoe Venezuela de Arubaanse Valero-raffinaderij overneemt via een dochteronderneming van staatsoliemaatschappij PdVSA. Alexander Pechtold (D66): “Wat een naïviteit! Een corrupt, failliet land dat via een dochteronderneming van PdVSA de boel komt verzieken.” Hij voorziet grote milieuschade in het Koninkrijk. “Weer 50 jaar ellende”, gruwt hij.

Ronald Plasterk in gesprek met Pieter Hofmann

Venezolaanse inmenging
Ook is de Kamer eensgezind bezorgd over Venezolaanse inmenging bij lokale verkiezingen in 2012. Recent viel te lezen dat Venezuela op Curaçao politieke en financiële steun gaf aan Pueblo Soberano, dat de verkiezingen won. Pechtold wijst ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) erop dat Venezuela zelfs in de eigen grondwet aanspraak maakt op de Benedenwindse eilanden.

Plasterk blijft erbij dat buitenlandse politieke inmenging, wat strafbaar is op Curaçao, een aangelegenheid van het Land is. Het Openbaar Ministerie (OM) is in staat dit zelf op te lossen, vindt hij. Het Curaçaose OM heeft naar eigen zeggen geen aangifte ontvangen, en doet geen uitspraken over eventueel lopende onderzoeken.

De partijen zijn er niet gerust op en willen meer weten over Venezolaanse invloed op bijvoorbeeld de Curaçaose verkiezingen van vandaag. Bij ondeugdelijke verkiezingen zou de waarborgfunctie in beeld komen, vindt Roelof van Laar (PvdA).

André Bosman (VVD) vindt dat inmenging met lokale verkiezingen een Koninkrijksaangelegenheid is. Koenders heeft geen contact opgenomen met de Venezolaanse regering. Hij vindt de aanwijzingen en bewijzen onvoldoende.

Kustwacht
Diverse Kamerleden maken zich na een eerder debat nog steeds zorgen over de Kustwacht. Plasterk houdt vol dat de ‘herdimensionering’ van de baan is en dat het aantal patrouilles opgevoerd is om bootvluchtelingen te onderscheppen. Het aantal vluchtelingen is stabiel.

Plasterk en Koenders bezweren desgevraagd dat Nederland op meerdere scenario’s voorbereid is als zich in Venezuela een ramp voltrekt die veel invloed heeft op het Koninkrijk. Beide bewindslieden willen er weinig over kwijt omdat het volgens hen vertrouwelijke informatie is, en ook een ‘aanzuigende werking’ kan hebben.

Vervolg
De Kamerleden willen per brief geïnformeerd worden over de Kustwacht, net als over de aankoop van de Arubaanse raffinaderij. Plasterk zegt toe dat te doen voor de behandeling van de begroting van zijn ministerie.

Door Pieter Hofmann