Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

DEN HAAG – In de Tweede Kamer in Den Haag hebben Kamerleden vandaag met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gedebatteerd over Venezuela. Zij verwijten de minister de problematiek van het Zuid-Amerikaanse land, en de dreiging voor het Koninkrijk, te onderschatten.

Venezuela gaat door een diepe economische crisis. Als gevolg daarvan is er veel sociale en politieke onrust en het land lijdt onder criminaliteit en grote schaarste.

‘Tikkende tijdbom’
Drie maanden geleden schreef Koenders een brief aan de Tweede Kamer over de huidige situatie in Venezuela. Dat stelde de Kamerleden niet gerust. Volgens Han ten Broeke (VVD) is het Zuid-Amerikaanse land een ‘tikkende tijdbom’.
Koenders: “Er is wel zorg, maar geen alarmisme.”

Ten Broeke is bang voor een grote stroom vluchtelingen naar het Koninkrijk. Volgens de minister is dat niet te verwachten: “ze komen nu druppelsgewijs binnen, meestal om te winkelen. Boodschappentoerisme dus.” Ten Broeke claimt dat ook Venezolaanse criminelen hun heil zoeken op de eilanden.

Militaire dreiging
Koenders zegt alert te zijn, maar denkt niet dat Venezuela een reële militaire dreiging voor het Koninkrijk vormt. Venezuela en het Koninkrijk werken volgens de minister juist goed samen op gebied van grensoverschrijdende criminaliteit.

Volgens Raymond Knops (CDA) blijkt uit het jaarverslag van de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCarib) dat Venezuela juist weinig doet tegen wapen- en mensenhandel. Volgens Koenders moet dat met de minister van Defensie worden besproken.

Reisadvies
Harry van Bommel (SP) ergert zich aan magere informatievoorziening via de Nederlandse ambassade in Venezuela. Koenders vindt het huidige reisadvies specifiek genoeg. Ook is de informatie volgens hem vooral van belang voor mensen van Aruba, Bonaire en Curaçao. “Vanuit Nederland wordt er nauwelijks naar Venezuela gereisd.”

De Kamerleden hebben aangedrongen op een vervolgoverleg.

Door Pieter Hofmann