Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Venezolanen die illegaal naar Aruba komen doen dit steeds minder via bootjes die vanuit het schiereiland Paraguana vertrekken, maar komen gewoon met commerciële vluchten naar het eiland. Dit zegt Igmar Benschop van de maritieme politie.

“Vergeleken met voorheen zien we steeds minder gevallen van aangespoelde bootjes”, vertelt Benschop. “Vroeger pakten we elke maand wel een. Tegenwoordig komen ze gewoon met het vliegtuig. Dat is een stuk makkelijker en veiliger. Degenen die wel per boot komen zijn vaak mensen die al eens eerder van het eiland zijn gedeporteerd of met wapens en drugs komen.”

Vissersboten
Benschop legt uit dat de boten vertrekken vanuit havens als Puerto Escondido, Las Piedras en Adicora op het nabijgelegen schiereiland van Paraguana. De overtocht van ongeveer 20 kilometer vindt ‘s nachts plaats en meestal worden dan tussen de vijf en tien passagiers naar het eiland gebracht. De vissersboten, die vaak niet langer dan zes meter zijn, spoelen dan aan op stranden zoals die van Santana di Cacho achter Baby Beach.

“Vaak gaat het ook om vissersboten die in Venezuela als gestolen worden opgegeven en dan komt het weleens voor dat we die dan terug moeten geven aan degene die de aangifte heeft gedaan”, zegt Benschop. Vaak komen de bootjes tot vlak voor de kust en de passagiers moeten dan naar het strand zwemmen.

Daarbij zijn weleens doden gevallen, zeker op plekken met veel stroming. Uit cijfers van de Kustwacht blijkt dat in 2012 twintig personen waren opgepakt die per vissersboot het eiland probeerden te bereiken. In 2013 waren dat er 34. Vorig jaar wisten de Kustwacht en de maritieme politie slechts twee illegale drenkelingen uit Venezuela aan te houden. Dit jaar werden tot begin september twaalf mensen aangehouden.

2000 mensen
De aantallen die de maritieme politie en de kustwacht noemen staan in schril contrast tot de aantallen die nu via de luchthaven binnenkomen. Gerald Vingal, directeur van de Arubaanse immigratiedienst, zegt dat veel Venezolanen langer blijven dan het toegestane maximum van 30 dagen, nadat ze hun retourticket hebben verlengd. Ook komen bezoekers uit Venezuela met een doorreisticket, waar ze vervolgens geen gebruik van maken eenmaal wanneer ze op het eiland zijn geland.

Om en nabij 2000 Venezolanen verblijven volgens Vingal momenteel op Aruba langer dan toegestaan. Er moet volgens hem nog verder worden onderzocht hoeveel van deze mensen inmiddels een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, zijn opgepakt en gedeporteerd of illegaal wonen en werken op het eiland.

Toch maakt niet iedereen zich zorgen. Asdrubal Baptista is een van de meest vooraanstaande economen van Venezuela. Tijdens een recent bezoek aan het eiland gaf hij aan dat de huidige toestroom van Venezolanen met een laag tot gemiddeld inkomen die naar het eilanad komen om bijvoorbeeld dollars te kopen tijdelijk is. “Op gegeven moment wordt hen die mogelijkheid door de regering ontnomen.” Dat rijkere Venezolanen de laatste jaren veel vastgoed kopen en bedrijven overnemen op het eiland is iets dat al veel langer aan de gang is.

Vluchtelingencrisis
Baptista maakt zich geen zorgen over een mogelijke crisis van Venezolaanse economische vluchtelingen op Aruba. “Het land zal altijd groot en rijk genoeg zijn om aan de basisbehoeften van iedereen te kunnen voldoen, zodat ze niet in grote aantallen zullen vluchten.”

Door Ariën Rasmijn